Digitális képzés időseknek

A Digitális Jólét Program megyei mentortalálkozóját rendezték hétfőn a Móricz Zsigmond Könyvtárban. A rendezvény után sajtótájékoztatón jelentette be Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár és Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke a kormány időskorúaknak szóló újabb tervét a Digitális Jólét Programban.


Aki kimarad, az lemarad.

– így szólt a mentortalálkozó üzenete. És valóban, a mai felgyorsult világban, az élet szinte valamennyi területén fontos a világháló elérése, a digitális kompetenciák elsajátítása. A fiatalok az iskolákban megkapják az alapismereteket, melynek fejlesztése az ő feladatuk. Az aktív dolgozók a munkájukhoz, a mindennapokhoz szükséges tudást is könnyedén megszerezhetik. Kimaradt viszont az internet világából az idősödő korosztály, elsősorban a 65 éven felüliek csoportja. Több mint százezer időskorú ember képzését szervezi meg a kormány legújabb programja.

Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár elmondta:

Ebben a hónapban elindulhat egy 12 modulból álló, azaz hetente 2 x 2 órás foglakozás, amely során reméljük, hogy minden igényt kielégítve, a tananyagot fel tudják venni, hiszen nekünk nagyon fontos az élethosszig tartó tanulás, és ennek megfelelően szeretnénk mellé társítani azokat a szakembereket, akik mindenre meg tudják tanítani akármelyik korosztályt is.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Szarka Lajos

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke utalt a Népfőiskolai képzésekre, az újraindult Nyugdíjas Akadémiára, de a twitteres kapcsolatokra is, melyek nem fogják feldönteni a falusi pletykapadokat..

Lezsák Sándor az Országgyűlés alelnöke kiemelte:

Az ismeretek nélküli ember az kiszolgáltatott, és érezzük ezt a kiszolgáltatottságot. Mi ez, milyen aláírás, hogy van ez, mit kell csinálni? A bizonytalanság az rendkívül veszélyes. Növekszik bennünk egy veszélytudat. Éppen ez ellen akar hatni, dolgozni a Digitális Jólét Program, minél több ismeretet adni, de úgy, hogy az elérhető, közérthető legyen és használható legyen.

Szükséges persze mindehhez a tablet, a számítógép, az internetes hozzáférési lehetőség. Az internet áfájának 27-ről 18, majd 5 százalékra csökkentése az időskorúakat is hozzásegíti ahhoz, hogy éljenek a tudás gyógyító balzsamával, mely nemcsak lélekben, de fizikailag is megfiatalítja a nagyszülők korosztályát.

A tanfolyamok helyéről és idejéről, a sajtóból értesülhetnek az érdeklődők.

 

Matyasovszki Edit