Digitális cukorgondozás – Korszerű eszközökkel, többek között e-applikációval gyógyítanak
Fotó: Illusztráció

Jövőre lesz 100 éve, hogy Kanadában felfedezték az inzulint, mely a következő esztendőben már Budapesten is megjelent. A hírek szerint Banting 1 dollárért adta el életmentő kutatása eredményét. Ma a digitális világ is a gyógyítás szolgálatában áll ennek az évszázados találmánynak a közvetítésében is.

Már régóta használjuk a különböző korszerű eszközöket, az inzulinpumpát vagy a szenzorokat. Ezek hátterében mindig áll valamilyen algoritmus, ami kielemzi az adatokat, és hozzásegít ahhoz, hogy pontosan tudjuk, mi miért történik a gyerek szervezetében a vércukorral kapcsolatosan – fogalmazott a technikával szorosan együttműködő szakorvos.

Dr. Kántor Irén gyermekgyógyász, gyermekdiabetológus kiemelte:

Ahogy ezt a világot felfedeztük, hogy vannak ilyen applikációk, adatelemzések, fokozatosan rátaláltunk arra is, hogy vannak olyan ingyenesen letölthető, bárki számára elérhető adatelemző applikációk, amelyek segítik a cukorbetegség, a túlsúly és jónéhány olyan krónikus betegségnek a kezelését, amiben a gyerekek állapotát tudjuk követni és figyelni.

A digitális világban számtalan igen hasznos és korrekt applikáció van, de hogy a szülők és gyerekek a gondozás során ne vesszenek el ezek tömegében, ráirányítják figyelmüket a számukra hasznos felületekre. A cukormérő szenzor rengeteg adatot ad. Ezt rendszerezi és értékeli az applikáció. A kidolgozott grafikonok nyomán lehet normalizálni a cukoranyagcserét, kiegészítve étkezési és életmód tanácsokkal, mozgásterápiával, adagolási útmutatóval.

Ezek az adatok, amiket a gyerekek a telefonjukon keresztül átvesznek a vércukor mérő szenzorból, bekerülnek egy felhőbe. Ha a gyerek megadja a belépési kódját, én bárhonnan a mobiltelefonomról - ha Kamcsatkában lennék vagy Thaiföldön -, akkor is meg tudnám nézni, milyenek az ő vércukor értékei, milyenek az inzulin beállítási paraméterei, és akkor egy telefonon keresztül bárhonnan tudunk kommunikálni és egyeztetni.

Az 1-es típusú cukorbetegség karakteres és klasszikus tünetei, a sokat iszik, sokat pisil a jó étványú gyerek, eközben fogy. A tendencia azt mutatja, hogy egyre gyakrabban előfordul már gyerekkorban is a 2-es típusú cukorbetegség, mely életmódváltással megállítható.  Az általános iskolás gyerekek 20 % -a túlsúlyos, mely sajnos egyenesen vezet a betegséghez. A 2-es típusú diabétesz alattomosan, hosszú időn át alakul ki, de akkor nagyon agresszív. Súlyos szív- és keringési megbetegedések jelentkezhetnek.

Az orvos életmódtanácsa szerint sok zöldséget kell enni, sokat mozogni, megfelelő mennyiségű vizet inni és a kornak megfelelő időt aludni, hiszen a kialvatlanság is okozhat inzulinrezisztenciát. A Nyíregyházi Egészségügyi Alapellátás prevenciós programokat szervez, emellett rendszeresen vannak életmódtáborok a kórházban is.