Dienes Györk Márton és három hangszere

– Hogyan kezdődött a kapcsolatod a népzenével?

– Ez egy nagyon vicces történet! (nevet) Kiskoromban volt egy rossz szokásom; mindenre, amit kérdeztek, egyből rávágtam, hogy igen. Egy nap a nyíregyházi Zeneiskola előtt autóztunk el, a szüleim pedig feltették a kérdést, hogy szeretnék-e zenét tanulni. És erre jött a megszokott válasz: igen!

 

EGY EGÉR ADTA MEG A KEZDŐ LÖKÉST

 

– Milyen hangszereken játszol?

– Citerán, hegedűn és zongorán. Az első kettőként említett hangszerrel gyermekkoromban ismerkedtem meg. Volt egy kedvenc mesém, aminek az egyik részében egy egér hegedűn játszott. Másnap beállítottam az ötlettel, hogy hegedülni akarok. Tudom, furcsán hangzik, de tényleg így történt. (nevet) A citerát még a zeneovi keretein belül szerettem meg, zongorázni pedig pár éve minden héten járok.

[REKLAM]

– Vannak-e inspiráló zenészek számodra?

– Mint mindenkinek, nekem is vannak természetesen. A népzenével kapcsolatban leginkább Sárközi Lajos és Puka Károly zenészeket tudnám kiemelni. De bárkit szívesen meghallgatok, aki stílusosan játszik és szívből zenél.

 

KIEMELT NÍVÓDÍJAS CITERÁS

 

– A X. Vass Lajos Népzenei Verseny Kárpát-medencei döntőjéről kiemelt nívódíjjal tértél haza. Milyen élményekkel gazdagodtál, hogy érintett a siker?

– Hihetetlen érzés volt, hogy egy ilyen rangos versenyen elismerték a citeratudásomat, eddigi munkámat. Nagy visszajelzése volt annak, hogy tetszik a hozzáértőknek, amit csinálok, és óriási lendületet adott ahhoz, hogy folytassam.

[REKLAM]

– Hogyan készülsz egy komolyabb versenyre, fellépésre?

– Mindennap gyakorlok, addig, amíg úgy nem érzem, hogy az egész rendben van, megtettem mindent, ami tőlem telik. Fogalmam sincs, hogy pontosan mennyit szoktam gyakorolni, ilyenkor mindig repül az idő. (mosolyog)

 

IZGALMAS TERVEK ÉS ÁLMOK

 

– Jelenleg készülsz valamilyen megmérettetésre?

– Lesz a jövő hónapban egy nagy kihívás a Művészeti Szakközépiskolában, a Pályázati Hangverseny. Ez a megmérettetés évente kerül megrendezésre és mindenki szeretne rajta nagyon szépen szerepelni, egyrészt a dicsőség, másrészt pedig a jutalmak miatt.

– Mik a terveid a jövőben a zenével kapcsolatban?

– Talán megpróbálkozom a Zeneakadémiával, de a terveim még változhatnak, ez a jövő titka. Mindenképp szeretnék fejlődni, tanulni, eljutni egy magasabb szintre, és talán annak is eljön majd az ideje, hogy zenekart alapítsak.

Farkas Fanni