Diákhét a Bánkiban

Az oktatási intézményben már hagyomány, hogy minden tavasszal a diákhét keretein belül kapcsolódnak ki a tanulók. A program első napja az egészséges életmódról szólt. Különböző szűrővizsgálatokon és ellenőrzéseken vehettek részt a diákok. Megismerkedhettek az ásványok és fűszernövények gyógyító erejével, valamint bepillantást nyertek az alternatív gyógymódok világába.

 

Sütés-főzés a szabadban

 

Március utolsó napján szabadtéri programok fogadták a fiatalokat. Aki megéhezett a veterán járművek bemutatóján, az ügyességi versenyeken, az megkóstolhatta azokat a kint készült ételeket, amelyeket az iskola főzőcsapatai készítettek. A délelőttöt traktorhúzó verseny és lovaskocsikázás is színesítette.
A rendezvénysorozat olyan lehetőségeket kínál a diákoknak, amelyekre tanév közben, tanulási időben nincs módjuk.

 

Közösségépítő programok

 

Leveleki Miklós, a NYSZC Bánki Donát Műszaki Középiskola és Kollégium igazgatója azt mondta, az egész éves tanulás után engedjünk, hogy kicsit leengedjék a gőzt a gyerekek. Hozzátette, ilyenkor lehetőség adódik arra, hogy más környezetben töltsenek el egy-két napot a tanulók, de a közösségépítés szempontjából is nagyon jelentősek az ilyen rendezvények.

 

Eljátszott baleset

 

Az Országos Mentőszolgálat, valamint a Katasztrófavédelem munkatársai interaktív bemutatót tartottak arról, milyen következményekkel jár egy diszkóbaleset.

Bajusz István, tűzoltó százados, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megbízott parancsnokhelyettese arról beszélt, muszáj felhívni a fiatalok figyelmét arra, mivel is jár egy ilyen baleset. A százados hozzátette, nagyon sokszor találkoznak olyan esettel, amikor fiatal embereket, lányokat kell kimenteni egy autóból.

A színlelt katasztrófa sokkolta a diákokat. Sokan ezért is tartották fontosnak a bemutatót.

Nagy Enikő hasznosnak ítélte meg a látottakat. Azt mondta, nagyon sok felelőtlen fiatalkorú van, aki részegen beül az autóba. Hozzátette, reméli, a bemutató után többen meggondolják, hogy egy átbulizott éjszakát követően autóba ülnek, vagy más megoldást találnak a hazajutásra.

 

Fordított nap

 

A programsorozat még pénteken is folytatódik a Bánkiban. Akkor fordított napot rendeznek. Tanárok és diákok főzőversenyen és focibajnokságon mérhetik össze tudásukat.

M. E.