Diabétesz Világnap: Egyre több a beteg

Mindössze egy tűszúrás és fény derülhet arra, nem játszódik-e le az emberi szervezetben diabéteszes folyamat, azaz, nem cukorbeteg-e az illető. A Cukorbetegek Nyíregyházi Egyesülete minden évben szűréssel összekötött előadást szervez, ahol bárki tájékozódhat a sok esetben lappangó betegségről.

 

A szűrések fontossága

 

Seres István, a Cukorbetegek Nyíregyházi Egyesületének elnöke elmondta, minden évben megemlékeznek a cukorbetegségről, hiszen egy nagyon rohamosan terjedő betegségről van szó, amely fájdalom nélkül nagyon sok áldozatot szed.

További képekért kattintson a fotóra!

Hozzátette, azt hallották a legutóbbi előadáson, hogy pár éven belül minden tizedik ember cukorbeteg lesz. Az ő céljuk, hogy ezt a a rejtett betegséget feltárják, olyan szűréseket szervezzenek, ahol ezekre fényt tudnak deríteni.

 

A figyelem a cukorbetegekre irányul

 

Az ingyenes szűrésen bárki ellenőriztethette vércukorszintjét és tanácsokat kaphatott arra, mit kell tenni azért, hogy a betegség ne alakuljon ki. A rendezvényhez csatlakoztak a Jósa András Oktatókórház szakemberei is, hiszen Szabolcs- Szatmár- Bereg Megyei Kórházak valamennyi intézményében különös figyelmet fordítanak a cukorbetegek gondozására.

Dr. Adorján Gusztáv főigazgató kifejtette, a kórház belgyógyászati osztálya nagyon komoly szakembergárdával és innovációs ötletekkel rendelkezik. Az ott dolgozók mindent megtesznek annak érdekében, hogy ezt a népbetegséget a lehető legkorábban felfedezzék és tudják gyógykezelni.

 

IV. Belgyógyászati Osztály

 

A Jósa András Oktatókórház IV-es Belgyógyászati Osztálya foglalkozik a cukorbetegek gondozásával. Osztályvezető főorvosa, Dr. Gaál Zsolt a közelmúltban Petrányi Gyula-díjjal elismert belgyógyász is tartott előadást a megjelenteknek a betegségcsoport tüneteiről és a kezelési lehetőségekről.

 

Alattomos betegség

 

Dr. Gaál Zsolt, osztályvezető főorvos kifejtette, amikor már igazán magas a vércukorszint. 10 mm/liter fölötti, akkor a szájszáradás, vizelési inger, sok folyadék fogyasztása jelentkezik, a bőrön pedig fertőzések jelennek meg. Hozzátette, alattomos a betegség, mert amíg nem magas igazán a vércukorszint, addig is dolgozik. Ezért van az, hogy gyakran a szövődmények hívják fel a betegségre a figyelmet. Kialakul sokszor egy stroke, egy vese-, vagy szívbetegség. Összességében egy alattomos problémáról van szó.

Az eseményen mindezek mellett szórólapok és tájékoztató füzetek is álltak az érdeklődők rendelkezésére, és útbaigazítást is kaphattak, hogy egy esetlegesen fennálló problémával hová kell fordulni.

ME.

(Fotó: Szarka Lajos)