Diabétesz világnap

Évről évre rohamosan nő a cukorbetegek száma a világon. A Diabétesz Társaságok Nemzetközi Szövetsége tavaly még „csak” 380 millióra becsülte a diabéteszben érintett betegek számát, egy, a napokban nyilvánosságra hozott adat azonban 415 millió cukorbetegről számol be. Európában 60 millió ember küzd a problémával. Szabolcs-Szatmár-Bereg megye lakosságának 7-8 százaléka beteg.

 

Prevenció mindenekelőtt

 

– A legnagyobb gondot azonban az okozza, hogy gyakran maguk az érintettek sincsenek tisztában betegségükkel. A szakemberek éppen ezért hangsúlyozzák a prevenció fontosságát. A kialakult betegséget ugyanis már csak kezelni lehet, visszafordítani nem – hangsúlyozta dr. Gaál Zsolt, a Jósa András Oktatókórház főorvosa.

 

Életmódváltás

 

A Cukorbetegek Nyíregyházi Egyesülete által prevenciós céllal szervezett esemény résztvevői a korábbi évekhez hasonlóan előadásokat hallhattak a diabéteszről, a megelőzés fontosságáról, valamint a megfelelő táplálkozás szerepéről is. Mindezek mellett ingyenes vércukor- és vérnyomásmérésre is lehetőség nyílt.

Piszár Tünde

(Fotó: internet)