Diabétesz tábor: ahol a mobiltelefon csak a vércukorszintet ellenőrzi!
Fotó: Szarka Lajos

22 cukorbetegséggel küzdő gyerek táborozhat a közmédia Jónak lenni jó gyűjtéséből származó források segítségével Nyíregyházán. A speciális tábort az önkormányzat és a kormány is támogatja, a helyszínt a Human-Net Alapítvány, a szakembereket pedig a Nyírségi Diabéteszes Gyermekekért és Fiatalokért Egyesület biztosítja. A napközis tábor egy hétig tart. A mai napon a gyerekeket miniszterelnöki megbízott és dr. Kovács Ferenc polgármester is meglátogatta.

Egy szenzor öt percenként jelzi, hogy éppen mekkora a vércukorszintje Kornyitás Almának. A kisiskolás lány telefonján tudja megnézni a friss adatokat és már profin kezeli, tudja, hogy egy-egy érték mit jelent számára. A napközis diabétesz táborban a gyerekek számára megszokott, hogy szinte mindenki ilyen készülékkel érkezik, éppen ezért a lényeg, hogy jól érezzék magukat.

Volt habparti és voltunk a vadasparkban is. Nagyon jó itt lenni, sokat játszunk a többiekkel!

– tette hozzá Kornyitás Alma.

Önfeledt tábor, komoly háttérmunkával

Komoly, ellenőrzött diétára és folyamatos vércukormérésre van szüksége a diabétesz tábor mind a 22 résztvevőjének, ezért szakemberek felügyelnek a gyerekekre.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Szarka Lajos

Reggel nyolc és 4 óra között szigorú napirendjük van a táborozóknak, de ez nem zárja ki, hogy igazi élmény legyen nekik a sok játékkal tarkított együttlét. A tábor azért is fontos, mert van olyan kisdiák, aki most először vakációzhat ilyen formában. Az iskolája szakember hiányában nem tudta vállalni a táboroztatását.

Itt a kisebb gyermekek vannak, első, második, harmadik osztályosok, akiket nem szívesen visz el a pedagógus egy táborba. Mert nagyon-nagy a felelősség, hiszen rájuk különösen figyelni kell. A mozgás hatására hiperglikémia alakulhat ki, a vércukorszint ilyenkor drasztikusan lecsökken, amit ha nem vesznek észre, vagy nem kezelik, akár eszméletvesztéssel is jár.

– emelte ki Szabóné Balogh Zsuzsanna táborvezető, aki a Nyírségi Diabéteszes Gyermekekért és Fiatalokért Egyesület képviselője is.

A közmédia gyűjtötte össze a pénzt

Háromezer 1-es típusú cukorbetegséggel küzdő kisgyermek él Magyarországon. Közülük 400-an táborozhatnak idén a közmédia Jónak lenni jó műsorának köszönhetően. Tavaly decemberben ugyanis jótékonysági akciót hirdettek a cukorbeteg gyerekek táboroztatása érdekében.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Szarka Lajos

Az akció során 130 millió forintot ajánlottak fel magánszemélyek és különböző szervezetek. A kezdeményezést ráadásul a civilek szféra és a kormány is támogatta.

Nagyon jó példa és nagyon jó modell a kormányzat, az adományozók és a civil szervezetek együttműködésére ez az akció, hiszen több mint 18 helyszínen kerülnek megrendezésre ezek a táborok diabéteszes gyermekek számára. 11 szakmai szervezet működik közre a táborok lebonyolításában.

– hangsúlyozta Nyitrai Zsolt, miniszterelnöki megbízott.

Az önkormányzat üdvözölte

A nyíregyházi tábor a Nyír-Diabet Egyesület hathatós közreműködésével jött lére. Az Egyesület vezetősége időt és energiát nem kímélve, önkéntes munkában pályázatot nyújtott be a Jónak lenni jó forrásaira. Ebből a pénzből tudják most finanszírozni a felmerülő költségeket, programokat, étkeztetést és ebből jutott pénz arra is, hogy kibéreljék a Human-Net Alapítvány Semmelweis utcai épületét, ami a tábor helyszíneként szolgál.  Az önkormányzat üdvözölte a tábor létrejöttét.

A cukorbeteg gyerekek egy nehéz próbatételt jelentenek a családoknak, akik sokszor egyedül érzik magukat a küzdelemben. De ahogy láttuk a gyerekeket a táborban, ők nem érzik egyedül magukat és így a családjuk sem. Nagyon örülök a központi támogatásnak, ez itt Nyíregyházán erősíti azt az önkormányzati önként vállalt feladatellátást, amit a civil szervezetekkel együtt végzünk.

– szögezte le dr. Kovács Ferenc, polgármester. A nyíregyházi tábor egy hétig tart, így még számos izgalmas program vár a gyerekekre. Közben az is kiderült, hogy a kormány segítségével jövőre is rendeznek majd országszerte diabéteszes táborokat.

Kapcsolódó galéria

Diabétesz tábor