Design for Life – Design for Nyíregyháza

A Groundwork London, valamint a brit főváros két negyedének, Hammersmith-nek és Fulhamnek az önkormányzata által meghirdetett „Design for Life” azt várta a pályázóktól, tervezzék meg, miként lehet a klímaváltozás hatásaira tekintettel „kizöldíteni” az emberek által lakott környezetet.

A zsűri értékelése szerint Papp Dóra pontosan megértette, melyek a 21. századi lakókörnyezettel szemben támasztandó elvárások, mik azok a modern, innovatív építészeti és technológiai jegyek, amelyek a tömbházakban élők napjait komfortossá, világosabbá és – ami a legfontosabb – környezet közelivé teszik. A pályamunka magyar kidolgozójának elképzelése értelmében az utcaszinten található szociális, szolgáltató és kereskedelmi épületrészek tetőszintje valóságos zöld kertek láncolatává léphetne elő, mindössze egyetlen karnyújtásnyira a lakosoktól. Az így kialakuló területen például kiskerti növények termesztésére is lehetőség nyílna. A környezettudatosság jegyében az összegyűjtött esővíz biztosítaná a „muníciót” a rendszeres öntözéshez.

[REKLAM]

A Landscape Institute elnöke, egyben a „Design for Life” zsűrijének egyik tagja, Noel Farrer értékelése szerint Papp Dóra munkájának egyik legfőbb erénye, hogy komplex megoldásokat keres arra, miként lehet a blokkházakban világszerte élőket közelebb hozni a környezethez, mellyel elveszett egykor a kapcsolatuk. A győztes jutalma ezer angol font, valamint szakértő támogatás a terv gyakorlati megvalósítása felé.

Szabolcsi Richárd