Dél-Koreába utazott a Pro Musica Leánykar

Indulás előtt még egy anyai ölelés, és néhány jó tanács. Az autóbuszban bőröndök és útitáskák, a parkolóban integető szülők és búcsúzó gyerekek. A Szabó Dénes karnagy vezette Pro Musica leánykar a Kodály-emlékév kapcsán, a dél-koreai magyar nagykövetség szervezésében utazik a Távol-Keletre. Az elkövetkező két hétben minden nap hangverseny vár az énekkarra. Ha nem Dél-Korea valamelyik hangversenytermének színpadán mutatják meg tehetségüket a fiatalok, akkor a Kodály módszerről tartott bemutató órákon, vagy zenetanároknak szervezett mesterkurzusokon énekelnek.

 

36 énekes képviseli Nyíregyházát

 

Szabó Dénes, Kossuth- és Liszt-díjas karnagy, a Nemzet Művésze azt mondta, ez a most induló is egy nagyon jó énekkar lesz. Szabó Dénes hozzátette, ilyenkor, amikor a nagy létszámot jelentősen csökkentik, 200 gyermekből 36-an utaznak. Ez azzal jár, hogy a minőséget nagyon könnyű megteremteni.

A 36 énekes nagy része gyakorlott utazó, közülük azonban több mint tízen először utaznak majd repülőgéppel. Komári Evelin azt mondta, nagyon izgul, de úgy gondolja, hogy a Cantemushoz hűen ez is ugyanolyan jó utazás lesz, mint a többi.

A énekkar másik része már járt a Távol-Keleten, így tudnak segíteni társaiknak.

Pelle Júlia már többször járt Ázsiában. Japánban háromszor énekelt, de Kínában is fellépett már. Ettől függetlenül azt mondta, hogy most is nagyon izgul.

A Pro Musica Leánykar tagjainak pihenésre is lesz lehetőségük a turné végén, Dél-Korea második legnagyobb városában, Busanban részt vesznek majd városnézésen és egy tengerparti kiránduláson. A kórus a tervek szerint április 23-án, a délutáni órákban érkezik haza, Nyíregyházára.

ME.