Dél-Amerika is beköltözött Sóstóra

A polgármester jelentette be, hogy elkészült a Nyíregyházi Állatpark legújabb szenzációja. A Zöld Piramis kistestvére pályázati úton nyert forrásokból, jelentős önkormányzati támogatással és önerő felhasználásával, 640 millió forintból épült meg egy év alatt. Az önkormányzat és az intézmény a beruházástól az idegenforgalom élénkülését és a látogatószám növekedését várja.

– A turizmus évek óta töretlen, két számjegyű növekedéssel fejlődik Nyíregyházán – mondta dr. Kovács Ferenc. – Ebben az évben elértük, hogy a legtöbb turistát fogadó 25 város között van Nyíregyháza, a vendégéjszakák száma ezévben is az 1-8. hónapi adatok szerint a háromszorosa az országos átlagnak. Tehát egyrészt ez, ehhez tartozik, hogy a turistáknak kell a vendégszeretet, kell a város, de kellenek az attrakciók és a látnivalók, és ezt növeli a Viktória Ház.

A Viktória Házat ünnepélyes keretek között szalagátvágással adta át a nagyközönségnek dr. Kovács Ferenc polgármester, valamint dr. Vinnai Győző és Petneházy Attila országgyűlési képviselők, továbbá Gajdos László, igazgató. Az átadásra még nyíregyházi óvodásokat is meghívtak.

(További képekért kattintson a fotóra!)

Az ünnepélyes átadó után az Állatpark vezetője tartott tárlatvezetést a vendégeknek. A Viktória Házban Dél-Amerika legkülönlegesebb élőlényeit lehet megtekinteni. Kajmánok, alligátorok, teknősök mellett különleges halak láthatóak, és lenyűgöző madarak között sétálhat a látogató.

– Sikerült egy olyan őserdei klímát és környezetet kialakítani, ahol lehet sétálni a lórik között – mondta Gajdos László igazgató. – Majd eljön az idő, amikor leszállnak az emberek kezére, ha megszokják és akkor lehet etetni őket.

A sörényes hangyász láthatóan jól érzi magát Nyíregyházán. A Viktória Házban kaptak helyet egyes kihalófélben lévő, de a világ más tájairól származó állatok is. Ilyen a szumátrai tigris. Az Állatpark új attrakciója ráadásul egy különleges kiállításnak is helyet ad. Különböző lepkék, bogarak láthatóak itt, valamint tengeri rákokból, csigákból és kagylókból is szép példányokat csodálhatnak meg a vendégek. A kiállítás anyaga magánszemélyek nagylelkű felajánlásának köszönhető. A fejlesztések ezzel még nem értek véget az Állatparkban. Jövőre adják át az Andok világa elnevezésű attrakciót, ami a Sóstó Projekt keretében valósul meg.

Z. Pintye Zsolt

Fotó: Máté János