Dede Flóra született néptáncos

– Milyen gyakran jársz táncórákra, hogyan készülsz egy nagyobb fellépésre, versenyre?
– A Nyíregyházi Művészeti Szakközépiskola tánctagozatos tanulójaként napi szinten táncolok. Egy nap körülbelül négy táncórám van, de van, amikor szinte az egész napot végigtáncoljuk. A versenyekre való felkészülés azonban ennél komolyabb, fegyelmezett, szorgalmas munkát igényel, ami sokszor a szabadidőm kárára megy.

GYÖNGYGALLÉROS TÁNCOS

– Melyik színpadi élményed volt a legmaradandóbb számodra?
– Az egyik legkiemelkedőbb eset az egri Országos Ifjúsági Szólótáncverseny, ahol elnyertem a „Gyöngygalléros táncos” címet, ez volt az első nagyobb szakmán belüli elismerésem. A másik hatalmas élményem pedig az OKTV-n a korcsoportomban elért I. helyezés volt. Sosem fogom elfelejteni, mikor az eredményhirdetés után édesanyám örömkönnyek közepette öltöztetett be a viseletembe a gálaműsorra. (mosolyog)

MÉRAI CSÁRDÁSSAL ÉS SZAPORÁVAL NYERT

– Az idei évben első helyezést értél el a Pályázati Táncversenyen néptánc kategóriában. Mesélnél az előadásodról?
– Nehéz döntés volt meghozni, hogy mivel is induljak el ezen a versenyen, ami így ötödévesként talán a legnagyobb megmérettetés volt. Végül kísérőpartnerem javaslatára a mérai csárdás és szapora mellett döntöttünk. Már hónapokkal a verseny előtt elkezdtünk készülni, hiszen egy teljesen új anyag megtanulásába és persze színpadra állításába kezdtünk bele. A technika és a viselet kérdéseiben pedig tanárainktól is sok segítséget kaptunk.

A TÁNCMŰVÉSZETI FŐISKOLA A CÉL

– Milyen érzés volt a siker?
– Hirtelen fel sem fogtam. (mosolyog) Az igazat megvallva a versennyel és az eredménnyel szemben nem voltak elvárásaim, magammal szemben azonban... Nem vártam semmiféle helyezést, mindössze annyi volt bennem, hogy igen, itt a vége, most táncolok itt utoljára, meg akarom mutatni, hogy mit tudok, ki is vagyok és mi van bennem. Örömtánc volt, és én ezt szerettem volna. Az pedig, hogy ezt a kedves zsűri is így gondolta, hihetetlenül nagy elismerés volt. Remélem, ez még közelebb vitt a legnagyobb vágyamhoz és ősztől a Magyar Táncművészeti Főiskolán képezhetem magam tovább.

Farkas Fanni