Dankó Jázmin lett a fuvolaverseny egyik győztese

Jázminnak nem ismeretlen terep a színpad, hiszen a versenyek mellett a Pro Musica és a Cantemus kórusokkal már sok helyen fellépett külföldön is, többek között Barcelonában, Milánóban, Svájcban, Hong-Kongban, Kínában és idén nyáron Japánba készül. – Montreux-ban például a Freddie Mercury szobornál is énekelhettünk. Most hétvégén Maria Saalba hívtak meg minket a Mária ünnepekre. Az utazásokra gyakran, szinte mindig viszem a fuvolát, és másik két társammal kísérjük a kórust – mesélt élményeiről a fiatal tehetség.


ÉREZTE, HOGY A FUVOLA LESZ SZÁMÁRA AZ IGAZI

 

Hatévesen már zenesuliba járt, azonban a hangszerválasztás ideje csak két évvel később érkezett el. Az akkor nyolcéves Jázmin sokáig nem tudta eldönteni, melyik hangszer felé is húz igazán a szíve, majd megismerte a fuvolát.

– Nem tudom megfogalmazni, miért döntöttem így, egyszerűen csak éreztem, hogy ezt szeretném csinálni. A Kodályban minden évben megrendezik a Családi bérletsorozatot, ahol egyszer fellépett Matuz István fuvolaművész is. Nagyon megdöbbentett, miket lehet művelni a hangszerrel, tátott szájjal hallgattuk osztálytársaimmal a gyorsabbnál gyorsabb futamokat, úgy játszotta, mintha a világ legtermészetesebb dolga lenne – emlékezett vissza a kezdetekre.

 

A VERSENYZÉS A VÉRÉBEN VAN

 

A versenyeken való részvétel nem újdonság a nyíregyházi lány számára, korábban is vett már részt fuvolaversenyeken egyéniben, illetve trióban.

– Az iskolában minden évben kiválogatták a legjobb hangszereseket, akik egy Hangszeres Gálaversenyen mérethették meg magukat. Én is többször részt vettem, voltam harmadik, második és első is. Az első igazi megmérettetés mégis az volt, mikor ötödikben részt vehettem a 7. Országos Jeney Zoltán Fuvolaversenyen, ahol a területi válogató után bejutottam az országos döntőbe – árulta el, majd hozzátette –, a végső forduló Kaposváron volt, ahol bár helyezést nem értem el, mégis büszke vagyok, hogy ott lehettem az ország legjobb húsz fuvolása között a korosztályomban.

 

AZ UTÓBBI ÉVEKBEN SIKERT SIKERRE HALMOZ

 

Két éve egy hirtelen jött lehetőséggel élve Jázmin csatlakozott két barátnőjéhez, és együtt indultak el a 9. Országos Fuvoladuó és Kisegyüttes Tanulmányi Versenyen.

– A barátnőim másik tanárhoz jártak és már régebb óta készültek a versenyre, amikor a harmadik fuvolás lemondta a versenyt. Hogy ne menjen kárba a sok gyakorlás és erőfeszítés, megkérdezték a tanáromat, Kádárné Bedő Adriennét, nem bánná, ha egy tanítványa lenne a harmadik. Így kerültem én a képbe. A próbák nagyon jók voltak, minden percét élveztem, és végül országos első helyezést értünk el – idézte fel büszkén.

 

MÁSODJÁRA LETT ELSŐ A MEGYEI TALÁLKOZÓN

 

A Megyei Fuvolás Találkozó és Verseny sem volt ismeretlen számára, hiszen tavaly is ő hozta el korcsoportjában az első helyezésnek járó díjat.

– Adri néni ajánlotta a versenyt, hogy ebben az évben is legyen valami megmérettetés. Kellett egy kötelező etűd és egy választott darab. Sokat próbáltunk, és nemcsak órán, volt, hogy többször külön is bementem. Sajnos a verseny előtt mandulagyulladásom lett, így nehezebb volt fújnom, csak a darab lassú tételét játszottam, de a tanszaki hangversenyen már a gyors tételt is fogom – mesélt a nehézségekről Jázmin, aki azt is elárulta, hogy a továbbiakban sem hagy fel a versenyzéssel, így biztosan hallunk még róla.

Farkas Fanni