Csütörtöktől elkezdődött a hivatalos fűtési szezon – Életmentő lehet ez a vizsgálat

Sokéves hagyomány alapján október 15-én kapcsolják be a legtöbb helyen a fűtést, de az időjárási körülmények miatt ez nem egyszer változik. Ami viszont mindenképpen elengedhetetlen, az a kémények,kazánok és konvektorok ellenőrzése. Ezzel megelőzhetők az esetleges tragédiák – hangzott el az M1 Híradójában.

Víznyomás-ellenőrzés, égéstermék-vizsgálat és a biztonsági berendezések működőképességének vizsgálata. A gáztechnikai műszerész azt mondja, ezt az ellenőrzést a téli fűtésszezon beállta előtt, minden berendezésen el kell végezni, mert ezzel és a megfelelő tüzelőanyag használatával megelőzhető a baj.

A kéményseprők ellenőrzik az égéstermék-elvezetőket. A szakemberek minden évben felhívják a figyelmet arra, hogy mivel tilos például egy vegyes tüzelésű kazánt fűteni.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság is a fűtőberendezések karbantartására figyelmeztet. Mukics Dániel szóvivő szerint a berendezések ellenőrzésével és a jó minőségű tüzelőanyag használatával megelőzhető, hogy a kémény miatt kigyulladjon a ház, és minimalizálható a szén-monoxid-mérgezés veszélye is.

A katasztrófavédelem kéményseprői tizenhét megye 2672 településén látnak el feladatot a lakosság körében. A társasházakhoz hirdetmény közzététele után, a családi házakba pedig igénybejelentést követően érkeznek, hogy ingyenesen ellenőrizzék és tisztítsák a kéményt.

 

Forrás: hirado.hu