Csütörtök a határidő

Az egyéni vállalkozók a 2015. évi tevékenységükről a bevallási csomag 1553-13-as lapjainak kitöltésével számolhatnak el. A kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozóknak az őket terhelő egészségügyi szolgáltatási járulékot, valamint a nyugdíjjárulékot is ebben a bevallásban kell feltüntetni. A február 25-ei határidő azonban nem minden egyéni vállalkozóra vonatkozik.

 

Május 20.

 

Magyar Norbert, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Sz-Sz-B Megyei Adóigazgatóságának sajtóreferense azt mondta, azokra az egyéni vállalkozókra, akik 2015-ben megszüntették a tevékenységüket vagy az év egy részében (de még december 31-én is) bejelentetten szüneteltették a vállalkozásukat, nem a február 25-ei határidő vonatkozik. Hozzátette, nekik május 20-áig kell bevallásukat benyújtani, de mindenképpen ki kell tölteniük a bevallás egyéni vállalkozói részét is. Azoknak az egyéni vállalkozóknak pedig, akik az elmúlt év egészében bejelentetten szüneteltették tevékenységüket és nem volt más adóköteles jövedelmük, nem kell bevallást benyújtaniuk.

 

EVA és KATA

 

A február 25-ei bevallási és befizetési határidő az eva hatálya alá tartozó egyéni vállalkozókra és a kata, vagyis a kis adózók tételes adója szerint bevallókra is vonatkozik. Nekik a 40 százalékos mértékű adót kell a határidőig megfizetni. Az éves elszámolást az eva alanyoknak az 1543-as, a kata hatálya alá tartozóknak pedig a 15KATA jelölésű nyomtatványon kell benyújtaniuk. A bevallást elektronikusan kell eljuttatni a NAV-hoz, azonban a kiegészítő tevékenységet folytató, például a nyugdíjas egyéni vállalkozóknak, a munkáltatónak, a kifizetőnek nem minősülő, áfafizetésre kötelezett magánszemélyek papír alapon is beadhatják személyijövedelemadó-bevallásukat. Mellettük a kisadózó egyéni vállalkozók is benyújthatják a dokumentumokat papíron a 15KATA nyomtatványon. A pénzforgalmi számlanyitásra kötelezetteknek átutalással kell befizetniük az adót. A többi adózó az átutalás mellett a kijelölt ügyfélszolgálatokon bankkártyával és csekken is fizethetnek.

M. E.