Csúszásmentesítés a közterületeken

Még szerdán is, napokkal a frissen leesett hó után is találni olyan járdát, amit nem tisztítottak le. Pedig ez az ingatlan tulajdonosainak, vagy az azokat bérlők feladata.
Az előírás szerint ott, aki előtt járda van, az ingatlan előtti teljes szakaszt le kell takarítani. Ahol pedig nincs járda, ott legalább egy méter széles sávon biztosítani kell a síkosítás-mentesítést. A közterület felügyelet munkatársai ellenőrzik azt, hogy mindenki betartja-e a kötelezettségét. Bodrogi László, a közterület felügyelet vezetője kedd este a Híregyháza című műsorunkban azt mondta, a cél nem a büntetés, hanem a figyelmeztetés, így először csak figyelmeztetik az ingatlantulajdonosokat a hiány pótlására.

– Az a cél, hogy a lehető legrövidebb időn belül tegyen eleget ennek a kötelezettségének – mondta Bodrogi László. – Ha a felszólítás ellenére sem tesz ennek eleget, akkor jön a bírság, ami 50 ezer forintig terjedhet. A végső fázis az, hogy valaki ellen eljárást kezdeményezünk a polgármesteri hivatal igazgatási osztályán.

Ez a bírság pedig akár 150 ezer forintig terjedhet, igaz ezzel a lehetőséggel ritkán kell élni.
A járda jégmentesítése azért is fontos, mert ha valaki az ingatlan előtt elcsúszik, és bejelentést tesz, akkor biztosan büntetésre számíthat a tulajdonos. Sőt, a vétlen gyalogos akár kártérítést is kérhet tőle.
A járda tisztítására a sót nem ajánlják a környezetszennyező hatása miatt. A legjobb megoldás a jég feltörése lenne, de az áruházakban kapható síkosság-mentősítő készítmények is megfelelnek. Sőt, akár hamuval vagy homokkal is felszórható a járda, ha nincs más kéznél – a lényeg, hogy ne csússzon.

Erdős József