Csúcstechnológiás ultrahang a Jósa András Oktatókórházban

Már az új ultrahang készülékkel vizsgálják a kismamákat és a betegeket a Jósa András Oktatókórházban, ahol 2015-ben 3553 kisbaba született. A csúcsminőségű, modern berendezés sokkal pontosabb kép alkotására képes, mint az egészségügyi intézményben korábban használt diagnosztizálógépek. 50 millió forintos, európai uniós forrásból vásárolt a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház a mátészalkai intézményébe egy, a magzat észlelésére szolgáló berendezést, egy nőgyógyászati vizsgálatokhoz szükséges eszközt, valamint egy ultrahangot. Nyíregyházára pedig a jelenleg kapható legmodernebb ultrahang berendezés került.

 

Nyíregyháza: ahol a legtöbb kisbaba születik

 

Dr. Adorján Gusztáv főigazgató azt mondta a gép bemutatóján, az új ultrahanggal a betegellátást még biztonságosabbá tudják tenni. A főigazgató hozzátette, a nyíregyházi Szülészeti Osztály az ország legnagyobb forgalmú intézménye.

További képekért kattintson a fotóra!

Az elmúlt évben 150-nel több gyermek született Nyíregyházán, mint két évvel ezelőtt. A szakember szerint az egész várandósgondozásban és szülés körüli ellátásban nagyon szükséges az, hogy milyen diagnosztizálógépekkel rendelkeznek az egészségügyi intézményben.

 

Precíz diagnózishoz pontos képalkotás szükséges

 

A korszerű ultrahang segíti az orvosok munkáját a terhesgondozás egész ideje alatt, az ezekhez kapcsolódó valamennyi szűrővizsgálat során, és a nőgyógyászati beavatkozások előtt is. A pontos képalkotás elengedhetetlen a precíz diagnózishoz.

 

„Sokkal és mindenben többet tud”

 

Dr. Angyal Géza főorvos, az ultrahanglabor vezetője szerint sokkal és mindenben többet tud ez a berendezés, mint az eddig használt készülékek. A szakember hozzátette, olyan lehetőségeket nyit meg számukra, amelyet egy ennél kisebb tudású géppel lehetetlen elérni, lehetetlen reprodukálni. Olyan képalkotásra képes a gép, ami Nyíregyházán korábban még nem volt.

 

Újfajta lehetőségek

 

A Jósa András Oktatókórház Szülészet-nőgyógyászati Osztályán az elmúlt évben több mint 15 ezer 500 ultrahangvizsgálatot végeztek a szakemberek, akik rendszeresen részt vesznek szakmai továbbképzéseken és világkongresszusokon is. A Nyíregyházára került új eszköz a képeket képes digitálisan tárolni, ami a betegellátás színvonalának javulása mellett lehetővé teszi az adatok tudományos feldolgozását, illetve azt, hogy szükség esetén az itteni orvosok a világ bármely részén rendelő kollégájukkal konzultálni tudjanak.

M. E.

(Fotó: Szarka Lajos)