Csúcsmodern orvosi gépet próbálnak ki a nyíregyházi kórházban

Munka közben mutatta meg dr. Tóth Lajos Barna főorvos a laparoszkópot. A gyártó cégtől két hónap próbaidőre kapta meg az intézmény. Ez idő alatt korlátozás nélkül használhatják az orvosok. A berendezés lényege, hogy bizonyos műtéti fajtáknál nem kell hatalmas vágásokat végezni a pácienseken, apró lyukak ejtésével és a berendezés segítségével könnyen elvégezhetőek egyes műtétek. Többek között lágyéksérv-, epehólyag-, végbél-operációk vagy éppen nőgyógyászati műtéteknél jelent hatalmas segítséget.

– Az utóbbi években a sebészetben forradalmi változás volt a laparoszkópiának az elterjedése, mert a betegek kevesebb időt tartózkodnak a kórházban, gyorsabban gyógyulnak meg, hamarabb visszaállhatnak a munkába és borzasztó jó kozmetikai eredményt ad a régi nagy hasmetszésekkel szemben – fűzte hozzá dr. Tóth Lajos Barna, a Jósa András Oktatókórház Általános Sebészeti Osztályának osztályvezetője.

További képekért kattintson a fotóra!

Egy saját laparoszkóppal rendelkezik a kórház. 2011-ben vásárolták, és csak tavaly több mint ezer műtétet hajtottak végre vele. Ez azt jelenti, naponta 4-szer, 5-ször is használták. A kipróbálásra megkapott műszer ennek egy továbbfejlesztett, korszerűsített változata, rendkívül magas, úgynevezett UHD felbontású kamerával és monitorral, valamint új funkciókkal. A kórház vezetése azt mondja, egy ilyen laparoszkópot szívesen meg is vennének. A 30 millió forintos vételár azonban nem fér bele a költségvetésbe, ezért most más forrásokat keresnek. Többek között nagylelkű felajánlásokat is elfogadnának.

– Forrás szükségeltetik hozzá, dolgozunk ezen természetesen, de minden olyan segítséget az intézmény el tud fogadni, hogyha valaki erre gondol, ennek a műszernek a megszerzése kapcsán – mondta el dr. Adorján Gusztáv, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház főigazgató-főorvosa.

Hozzáfűzte, a Jósa András Oktatókórházban nagyon fontosnak tartják a folyamatos fejlesztést. A vezetés arra törekszik, hogy a megújuló intézményt a legmodernebb orvosi eszközökkel szereljék fel, mert ez biztosítja a magas színvonalú ellátást.

Z. Pintye Zsolt

(Fotó: Szarka Lajos)