Csontritkulás ellen mozdul a város
Csontritkulás megelőző torna várja a 45 éven felettieket minden szerdán a Contitnetal Arénában. A Mozdulj Nyíregyháza keretein belül működő ingyenes foglalkozást egészségmegőrző céllal ajánlják a szakemberek.

Csontritkulást megelőző torna

 

Szalag segítségével végezték a gyógytornász utasításait azok a hölgyek és urak, akik részt vettek Nyíregyháza ingyenes mozgásprogramján, a Mozdulj Nyíregyháza! csontritkulást megelőző foglalkozásán. A gumiszalag azért szükséges, hogy az izmoknak legyen ellenállása. Rövid bemelegítőt követően minden szerdán reggel nyolc órától szakember által irányított foglalkozáson mozoghatnak a sportolni vágyók a Continental Arénában. A csontritkulást megelőző torna népszerű, egy -egy alkalommal 50 és 80 között mozog a létszám.

 

Speciális lehetőségek

 

Az új tornázók első alkalommal konzultálnak a foglalkozást vezető szakemberrel, hiszen ha van valami olyan problémájuk, ami miatt nem végezhetnek el egy-egy speciális gyakorlatot, akkor módosított feladatsort hajtanak végre.

Kertész Csabáné elmondta, köldöksérvvel tornázik. Hozzátette, a gyógytornász nyomon követi sportolóit és ha valaki nem tud valamit, annak segít, ha pedig valamilyen egészségügyi probléma miatt nem tud valaki valamit csinálni, akkor más feladatot ad neki. És mivel hamarosan jön a tél, kevés lesz a mozgáslehetőség, így mindenféleképpen jónak tartja, hogy minden héten van ingyenes mozgási lehetősége az idősebb korosztálynak.

 

Megelőzés és rehabilitáció

 

A torna megelőző és rehabilitációs szempontok miatt is fontos, megújítja a testet és a lelket. A gyógytornász speciális esetekben is ajánlhatja a foglalkozást.

Szövetes Veronika gyógytornász azt mondta, annak ajánlja, akiknek a szervezetében már bizonyítottan megindult a csontritkulás, de megelőző jelleggel minden 45-50 év fölötti idősebb hölgynek és úrnak ajánlható, hiszen a szakmában úgy tartják, a csontritkulás népbetegségnek számít. A szakember hozzátette, mindenképpen érdemes egy helyes táplálkozás mellett a testmozgást is belevenni a mindennapokba.


22-féle mozgásforma

 

A 2013 második félévében útjára indult és azóta töretlen népszerűséggel működő Mozdulj Nyíregyháza! 2017 szeptemberétől már 22 -féle mozgáslehetőséggel várja a sportolni vágyókat. Gyerekektől a felnőtteken át az időskorúakig mindenki találhat magának megfelelő elfoglaltságot. Az ingyenes foglalkozások pontos helyét és kezdési időpontját itt tekinthetik meg.

ME.

(Fotó: Archív)