Csökkent a megyében az elkövetett bűncselekmények száma

Évértékelő értekezleten foglalták össze a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság vezetői a szervezet 2015-ben elért eredményeit. Az értekezlet elöljárója, dr. Balogh János vezérőrnagy kiváló, kivételes színvonalúnak értékelte a főkapitányság elmúlt évi tevékenységét. Farkas József rendőr dandártábornok arról számolt be, hogy bár a megye rendőri szervei által regisztrált bűncselekmények száma, így az állományra háruló munkateher megnőtt, de ezt három, csalással és magánokirat-hamisítással összefüggő ügy generálta, melyekben több ezer rendbeli bűncselekmény valósult meg. A leglényegesebb azonban, hogy az évek óta csökkenő tendencia folytatódott három rendkívül fontos, a lakosság biztonságérzetére kiható területen: a megyében elkövetett, a közterületen megvalósult és a kiemelten kezelt bűncselekmények számában.

 

Javult a nyomozáseredményességi mutató

 

A kedvező trend mellett tovább javult a nyomozáseredményességi mutató, amivel a főkapitányság országosan az első helyre került. 2015-ben összesen három szándékos, befejezett emberölést és három emberölés-kísérletet regisztráltak Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, míg a nyomozáseredményességi mutató ezen a területen 100 százalék volt.

 

Rendőrkézen a gyanúsítottak

 

Farkas József rendőr dandártábornok, megyei főkapitány azt mondta, a legfontosabb célkitűzésük, hogy megelőzzék a jogsértéseket. Hozzátette, ebben nagyon fontos a közterületi, rendőri jelenlét, az a 24 órás lefedettség, amelyet folyamatosan igyekeztek biztosítani mindenhol.

További képekért kattintson a fotóra!

A dandártábornok kiemelte, lényegesek a gyalogos szolgálatok, hiszen fontos, hogy ne csak elsuhanó rendőrkocsikat lássanak az emberek, hanem intézkedő, segítő, együttműködő rendőröket is. A megyei főkapitány kiemelte azt a 100 százalékos nyomozáseredményességet, amit az egyes bűncselekményeken belül, például az emberölésnél sikerült elérniük. Elmondta, nemcsak olyan cselekményeket derítettek fel, ami a tavalyi esztendőben volt Fehérgyarmaton vagy Baktalórántházán, hanem a Nemzeti Nyomozóirodával közös munkájuk eredménye, hogy 18 év után kattant bilincs egy emberölés gyanúsítottjának a kezén.

 

Csökkent a betörések és a lopások száma

 

A fokozott közterületi rendőri jelenlétnek is köszönhető, hogy a rablások száma 2015-ben az előző évben regisztráltaknak csaknem felére csökkent. Kevesebb volt a lakásbetörés, a személygépkocsi-lopás pedig egyáltalán nem jellemző a megyére. Tavaly 12 alkalommal tulajdonítottak el illetéktelenek gépjárművet. A bűncselekményekkel okozott anyagi kár megtérülési aránya tavaly az országból ebben a megyében volt a legmagasabb.

[REKLAM]

A személyi sérüléssel járó és a halálos közúti közlekedési balesetek száma is csökkent, a megye útjain balesetben elhunytak száma csaknem harmadával esett vissza.
Nőtt azonban a határátkelőhelyek forgalma, a nyolcmilliót is meghaladta az éves személyforgalom, a járműforgalmat pedig hárommillió fölött regisztrálták.

Farkas József dandártábornok értékelőjében kitért a bűn- és baleset-megelőzési tevékenység fontosságára, és a jól működő megelőző programokra. A főkapitány hangsúlyozta, a lakosság érdekében fontos az önkormányzatokkal, a Polgárőrséggel, a társszervekkel, az egyházakkal és az oktatási intézményekkel együttműködni.

 

„Tisztakezű, becsületes rendőrökre van szükség”

 

A személyi állomány tevékenysége kapcsán azt mondta a megyei főkapitány, hogy közel 70 százalékos nyomozáseredményességgel dolgoznak, amely országosan is első, példaértékű. Hozzátette, nehéz lesz ezt a szintet tartani, esetleg túlteljesíteni, de megtesznek mindent a lakosok biztonsága érdekében. A megyében a hivatásos állomány, a közalkalmazottak, vagyis a munkavállalók száma 3190 fő, mindig jellemző egy jelentős fluktuáció. Farkas József kifejtette, a hivatásos állományt érintette az elmúlt év közepétől indult életpályamodell, amelynek egyik pillére, az anyagi erőforrások, amelyek lényegesen kedvezőbb feltételeket biztosítottak a dolgozók számára. Megváltak viszont több olyan kollégától, akikről úgy gondolta a főkapitány, hogy nem a testületben van a helyük. Farkas József azt mondta, tisztakezű, becsületes, törvénytisztelő és törvényt védő rendőrökre van szükség.
Kiemelkedő szakmai teljesítményük elismeréseként a megyéből három rendőr vehetett át jutalmat az évértékelő értekezleten.

M. E.

(Fotó: Szarka Lajos)