Csökkenhetnek a hitelek

2018-ban minden korábban bevezetett családtámogatás megmarad, sőt tovább bővül az intézkedések köre. A család- és ifjúságügyért felelős államtitkár elmondta, a háromgyermekes családok jövőre is havi százezer forint adókedvezményt kapnak, ez éves szinten 1,2 millió forint megtakarítást jelent. A kedvezmény minden további gyermek esetén újabb 33 ezer forinttal emelkedik. Jövőre pedig új támogatások is elérhetőek lesznek.

 

Kevesebb hitel

 

Novák Katalin, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár elmondta, egy olyan tízmilliárd forintos összeg van már a költségvetésben, ami annak a fedezetéül szolgál, hogy a nagycsaláddá váló családok esetén a harmadik gyermektől fogva, minden gyermek érkezésekor elengednek egy-egy millió forintot a fennálló hiteltartozásból. Ennek nincsen korlátja, tehát ha 5-6 gyermek van, akkor is a harmadik gyermektől fogva, mindig egy-egy millió forinttal tudják csökkenteni a hiteleket.

 

A diákhitelek is csökkenhetnek

 

Nemcsak a lakáscélú, ingatlanfedezetű jelzálog, hanem a diákhitelek is csökkenhetnek jövőre, hiszen a gyermeket vállaló nők diákhitel-törlesztését az első gyermek születésénél felfüggesztik, a második gyermeknél elengedik a tartozás felét, a harmadiknál pedig a teljes összeget. A 2016-os mikrocenzus adatai szerint Magyarországon jelenleg 700 ezer gyermek él nagycsaládban, a három vagy több gyermeket nevelő családok száma pedig 211 ezer, így a családoknak több mint 12 százaléka nagycsalád. 2018-ban kiterjesztik az ingyenes gyermekétkeztetést és a tankönyvellátást is, utóbbi a nagycsaládosok esetében már nemcsak az első kilenc, hanem minden évfolyamán jár majd.

Dér Vivien