Csökkenhet a bürokrácia

 Az elmúlt időszakban több közigazgatási díj eltörlésre került, nem kell többek között fizetni abban az esetben, ha valaki új személyi okmányt kér. Az állami bürokráció csökkentéséről kérdőívet tölthettek ki a lakosok, és Szabolcs-Szatmár-Bereg az egyik legaktívabb volt, több mint tízezer válasz érkezett az itt élőktől illetve vállalkozásoktól. Ez alapján módosíthatják a jogszabályokat. A legtöbb észrevétel az ingatlannyilvántartással, kisajátítással, gépjármű üzemeltetéssel és az anyakönyvi kivonatokkal kapcsolatban érkezett.

- A sok kisajátítási ügy azért is fontos, mert azt mutatja, hogy a megyében, így Nyíregyházán is fejlődik az infrastruktúra, és több beruházás is megvalósul - mondta Kozma Péter Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kormánymegbízott.

A kérdőíveket feldolgozva akár már a jövő éve elején változhatnak a jogszabályok. Szintén január 1-től bővülhet a járási hivatalok és a kormányhivatalok feladata, ezzel egy időben pedig több jelenlegi központi szerv megszűnik. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal például a Földművelési Minisztériumhoz kerül, míg a Közlekedési Hatósáság a Fejlesztési Minisztérium része lehet. Lényegesen gyorsabb lehet majd az ügyintézés, mivel eddig bizonyos ügyekben másodfokon a fővárosban született döntés, most viszont ez a megyei járási hivataloknál marad. A Nyíregyházi Járási Hivatalban jelenleg közel 600 fő dolgozik, így az átszervezésekkel nőhet a munka és a létszám is. Az itt dolgozó ügyintézők, ügykezelők januártól béremelésre számíthatnak.

Dankó László