Csökken az elhúzódó peres ügyek száma

Az Országos Bírósági Hivatal elnöke által meghirdetett kezdeményezés célja többirányú. Egyfelől, hogy csökkentsék az elhúzódó ügyek számát, továbbá, hogy a civil szervezeteket felvilágosítsák a várható jogszabályváltozások hatásairól, valamint, hogy a jogi képviselőket tájékoztassák az új Polgári Törvénykönyvvel összefüggő változásokkal kapcsolatban.

 

Csökkenő elhúzódó peres ügyek

 

– A Nyíregyházi Törvényszék a programban vállalta, hogy a hosszú pertartalmú ügyeket folyamatosan az elvárt 5 százalékos szintig csökkenti – mondta dr. Nyakó Zsuzsanna, a Nyíregyházi Törvényszék elnöke.

 

Országos eredmény

 

A Szolgáltató Bíróság programjának országos adatai is igen biztatóak. A ténylegesen 2015 szeptemberében indult kezdeményezés során, év végére a két éven túli ügyek száma országosan közel 7 százalékkal csökkent. Ezt az eredményt a bírák plusz tárgyalási napok beiktatásával érték el, amellyel csaknem 7 ezer ilyen hosszúságú ügyet fejeztek be.

 

Orvosi műhibaper és társai

 

Az ügyek elhúzódásának oka egyébként legtöbbször maga az ügytípus, ugyanis gyakran sokfajta bizonyítási eljárás lefolytatása, több szakértő megkérdezése is szükséges az eljárás alatt. A tapasztalatok szerint ilyen ügyek például egyes intenzív családjogi viták, amelyek a gyermekek elhelyezésével, vagy a házastársi vagyonnal kapcsolatosak, de ide tartoznak az orvosi műhibaperek és a szervezett bűnözéssel összefüggő esetek. A Szolgáltató Bíróság programja 2016-ban tovább folytatódik.

Piszár Tünde