CSOK-ról részletekben

– Ahhoz, hogy egy magyar állampolgár hozzájusson például a CSOK maximális 10+10 millió forintos összegéhez, először is el kell határoznia, hogy új ingatlanba költözik – ezt mondja Dobos Péter, a Szabolcs Takarék hitelezési­igazgató-helyettese. Emellett kötelezettséget kell vállalnia arra, hogy legalább három gyereket fog ott felnevelni. Fontos feltétel a büntetlen előélet és 2 éves TB jogviszony is, illetve az igénylőnek ne legyen olyan kötelezvénye, ami miatt bármilyen korábban megszerzett állami támogatást vissza kellene fizetnie. Ha ezeket kipipálta, akkor össze kell gyűjteni a család dokumentumait és felkeresni egy pénzintézetet. A dokumentumok alapján indulhat el ugyanis a CSOK igénylése, a pontos feltételek és részletek átbeszélése után.

[REKLAM]

Lakáscéltól függetlenül, minden esetben benyújtandó dokumentumok: támogatásigénylő lap, érvényes személyazonosító okmány másolata, lakcímet igazoló okmány másolata, igénylő személyi száma, adóigazolvány másolata, közös háztartásban élésről nyilatkozat (élettársak esetén élettársi anyakönyvi kivonat), vagy házassági anyakönyvi kivonat, erkölcsi bizonyítvány, szükség van még az eltartott gyermekek személyazonosító okmányának másolatára, személyi számára, adóigazolvány másolatára, lakcímet igazoló hatósági igazolvány másolatára és a születési anyakönyvi kivonat másolatára. 20. életévét betöltött, de 25 évnél fiatalabb eltartott gyermek utáni kedvezmény igénylése esetén kell egy, a felsőoktatási intézmény által kiállított igazolás. Magzat után igényelt kedvezmény esetén szükség van egy 8 napnál nem régebbi szülész-nőgyógyász szakorvos által kiállított igazolásra a 24. hetet betöltött várandósság tényéről. Szintén igazolni kell egy 30 napnál nem régebbi, megyei kormányhivatalok egészségbiztosítási szakigazgatási szerve által kiállított okirattal, hogy az igénylők minimum 180 napja folyamatosan szerepelnek az egészségbiztosítási nyilvántartásban. Továbbá kell egy igazolás arról, hogy az igénylők minimum 2 éve folyamatosan szerepelnek az egészségbiztosítási nyilvántartásban, és bizonyítani kell az adó- és vámtartozás- mentességet is a NAV-tól kért együttes NAV igazolással.

A lakáscél megvalósításának formájától függően szükség lesz még tulajdoni lapra, adásvételi szerződésre vagy költségvetésre és az ehhez kapcsolódó bejelentési/engedélyeztetési dokumentumokra. A kölcsön bírálatához további igazolásokat és nyilatkozatokat kérhetnek a pénzintézetek, többek között például jövedelemigazolást.

Bruszel Dóra

 

NÉPSZERŰ A MODELL

 

Petneházy Attila, Nyíregyháza országgyűlési képviselője szerkesztőségi kérdésre elmondta, ma Magyarországon óriási kihívás a népességcsökkenés, de erre a megoldás nem a modernkori népvándorlás. Szerinte a CSOK bevezetésével nem látszatintézkedést akarnak megvalósítani, az érdeklődés is ezt bizonyítja: a 40 év alattiak 20 százaléka készül arra, hogy éljen a CSOK nyújtotta lehetőséggel, ebből 9 százalék a 3 gyerekes modellt szeretné igénybe venni.