CSOK-os kedvű nyíregyháziak

 – 2016-ban összesen 218 esetben engedélyeztünk, illetve egyszerû bejelentéssel tudomásul vettünk lakásépítést, melynek során 371 új lakás épülhet – nyilatkozta kérdésünkre Éva Péter, az önkormányzat Építésügyi Osztályának vezetõje. Részletezése szerint ezek közül 176 darab az egylakásos, 37 darab a kétlakásos, s a többi pedig társasház.
 

Négyszeres növekedés

Mint kifejtette: a tendencia idén is folytatódik. – A számok jelentõs növekedést mutatnak az elmúlt évek adataihoz képest, ami egyébként a lakásépítések számában a megelõzõ évhez képest négyszeres volt. S az is biztató, hogy az idén már több társasház építése is folyamatban van, illetve jogerõre vár.
 

Bõséges kedvezmények

De vajon mitõl népszerû a CSOK, melyet országos adatok szerint tavaly tél elejéig már közel 35 ezer család vett igénybe? Sokan még mindig nincsenek tisztában a széles rétegek számára elérhetõ feltételrendszerrõl, mely alapján a bankok azt jósolják, 2017 a további bõvülés éve lesz. A téma szakállamtitkára év végi tájékoztatóján kiemelte: az otthonteremtési program részét alkotja a CSOK vissza nem térítendõ támogatása és kedvezményes hitelkonstrukciója mellett az áfa-visszatérítés lehetõsége, a 27-rõl 5 százalékra csökkentett kedvezményes áfa­kulcs, és az egyszerûsített építési eljárás. S az adatok elemzése alapján látszik, hogy a gyermekvállalást is képes ösztönözni.
 

Panelbõl társasházba

Nézzük mindezt konkrétan, nyíregyházi szemmel! Verebélyi János, a Selyem-Ber ügyvezetõ tulajdonosa például azt mondja, egy tízmillió forint értékû panelbõl – a lakáspiac élénkülésébõl következõ áremelkedéssel is számolva – három gyermekkel (vagy bevállalva a másodikat, harmadikat), kihasználva a maximális (10 millió forintos!) vissza nem térítendõ támogatást, gyakorlatilag befektetés nélkül át lehet költözni egy új építésû társasházba. – Ez csak egy példa, de tény, hogy sokak számára nagy lehetõség az életminõség-váltásra, hiszen a kedvezményes kamatozású, hosszú futamidejû hitelek ezt még elérhetõbbé teszik. Az egyéb feltételek is teljesíthetõek, például a bejelentett munkahely, erkölcsi bizonyítvány. Érdemes utánanézni, hiszen itt a nagy lehetõség a lakáscserére!

(Fotó: internet)