CSOK és más semmi, a vágyam csak ennyi!

10 millió forintos kamattámogatott hitel a futamidő alatt, fix 3 százalékon – ez az egyik legnagyobb előnye a Családok Otthonteremtési Kedvezményének – ezt állítják a pénzintézetek. Hozzáfűzik, lakásépítést, lakásvásárlást tervező fiataloknak, akik gyerekvállalásban is gondolkodnak, biztosan nagyon vonzó az ajánlat. Azonban a pontos feltételekről érdemes tájékozódni az ügyfélnek. Az egyik takarékszövetkezet vezetője szerint annak, aki belevág, konzultálni kell egy szakemberrel, mert ez egy hosszú távú, komoly elkötelezettség. – A legjobb, ha felkeres egy CSOK-pontot. A takarékszövetkezetek fiókjaiban ezt nagy plakátokkal hirdetjük, és a szakemberrel kell leülni tárgyalni. Ott tisztázzák az ő helyzetét, és a feltételeket. Tisztázzák, milyen dokumentumokra van szükség, milyen igazolásokat kell beszereznie. Ehhez egy dokumentumlistát is tudunk az ügyfeleink részére biztosítani – mondta el Bede József, a Szabolcs Takarék vezérigazgatója.

 

Telt ház Nyíregyházán

 

Országszerte fokozott érdeklődés övezi a CSOK-ot. Nyíregyházán is telt házas volt az a roadshow, amit különböző pénzintézetek és az egyik legnagyobb gazdasági internetportál szervezett az állami támogatásról. A bankok közben arról számolnak be, hogy a támogatás igénylése igazából még csak most kezdődik. – Eddig több százezres nagyságrendben érdeklődtek az internetes csatornáinkon az ügyfelek. Természetesen az új lakásra vonatkozó konkrét igénylések még váratnak magukra, hiszen legtöbben az új lakás építése, új lakás vásárlása iránt érdeklődnek és alapvetően ez az engedélyeztetési, vásárlási procedúra miatt elhúzódhat. Most főleg használt lakás vásárlására fogadunk be igényléseket, illetve jelenleg ezt övezi a legnagyobb érdeklődés – fejtette ki Kakuk Lajos, az FHB Bank nyíregyházi fiókigazgatója.

 

„Több ezer milliárdot mozgathat”

 

Az építőanyag-gyártástól a hitelezésen át az ingatlanértékesítésig minden piaci szereplőt megmozgat az új támogatási rendszer. Ezt már az elemzők állítják. A következő években így jelentős pénzeket mozgat majd a CSOK. – Szerintem több ezer milliárd forintról van szó hosszú távon, ha a teljes gazdaságot nézzük. Ha csak az építőipari anyagokra, az élő munkára, a berendezési tárgyakra, illetve az ezzel kapcsolatos adminisztratív feladatkörökre gondolunk. Tehát itt azért egy lakás megépítése rengeteg embert és rengeteg gazdasági szereplőt is megmozgat. Úgyhogy arra lehet számítani, hogyha ez sikeres lesz, akkor ez Magyarország gazdaságához jelentősen hozzá fog járulni. Nyilván ennek egy része a hitelpiac, egy része a lakáspiac és egy része az építőanyag-piac, de ezek így összességében már olyan jelentős tételt jelentenek, amely hosszú távon komoly, pozitív hatással lesz az ország gazdaságára – így számol Ditróy Gergely, az Otthontérkép vezető elemzője.

A nyíregyházi CSOK roadshow nagy sikerrel zárult, ez annak is köszönhető, hogy az érdeklődők az információk megszerzése után egyből találkozhattak a pénzintézetek munkatársaival, akik személyre szabott ajánlatokat is kidolgoztak az ügyfeleknek.

A rendezvényről a portfolio.hu részletesen beszámolt.

Z. Pintye Zsolt

(Fotó: portfolio.hu)