Csobognak a szökőkutak

Már sok helyen bugyognak, csobognak a szökőkutak városszerte. Lapzártánkkor (szerdán) azt a tájékoztatást kaptuk, hogy péntektől már elindítják a belvárosi szökőkutakat, és üzemelni fog a Bujtosi úszó szökőkút is. A NYÍRVV Nonprofit Kft. munkatársai az indítást megelőzően elvégezték a nyíregyházi szökőkutak karbantartását, helyreállították az esetleges sérüléseket, kitisztították az aknákat, csöveket és fúvókákat. A próbaüzemet követően elkezdik működésüket a belvárosi szökőkutak a katolikus templom előtt, a Zrínyi Ilona utcán, a Hősök terén, a Szabadság téren, valamint a Dózsa György utcán, és elindul az úszó szökőkút a Bujtosi-tavon. Nyíregyháza többi szökőkútját a tervek szerint május elsejétől indítja el üzemszerűen a NYÍRVV Nonprofit Kft. A városüzemeltető társaság Nyíregyházán 10 szökőkutat üzemeltet, melyek éves költsége meghaladja a 10 millió forintot. De ezek a vízijátékok sem egy kaptafára készültek, szinte mindegyik rendelkezik különlegességgel. Csak néhány érdekesség:

KÜLÖNLEGES VÍZIJÁTÉKOK

– A Kossuth téri szökőkút különlegessége a vízi látványosság mellett a fények játéka és a zene. Hétköznapokon 18 és 19 órától, hétvégén 16.30, 17.30, 18.30, 19.30 és 20.30 órától 4-5 perces zene hallható (Vanessa Mae, Bocelli, Morricone), és a vízsugarak ritmushoz alkalmazkodó játékkal szórakoztatják az érdeklődőket. A szökőkút vízforgatós rendszerű, automata vegyszeradagolóval felszerelt, és szélérzékelője szükség szerint csökkenti a vízsugarak magasságát és leállítja az átlós vízijátékot.
– A Dózsa György utcán hat automata medence gejzírszerűen habosítja a vizet, a nagymedence pedig 11 fúvókával, automata vízijátékkal és fénnyel felszerelt.
– Az Ungvár sétányon található négy gépészeti aknás szökőkút habosítóval és sodrómedencével működik.
– A Bujtosi-tavon található úszó szökőkút naponta 120 percet csobog, és szépsége mellett a tó vizének oxigénellátottságát is javítja, ami jótékony hatással van a víz élővilágára. Az úszó szökőkút minden óra első 10 percében működik.
– A vízijátékok 10 órától 21 óráig üzemelnek, többnyire vízforgatóval felszereltek, mely takarékosabb működést tesz lehetővé.
A szökőkutak egy része automata vegyszeradagolós, és valamennyi medencét rendszeresen tisztítja a társaság, ennek ellenére a kutakban nem tanácsos fürdeni, hiszen a fertőtlenítéshez különféle vegyszereket alkalmaznak (algaölő szer, klór stb.), ezen kívül a medencébe állati ürülék, szemét, por és cigarettacsikk is belekerülhet.