Csetelni és fészbukozni is megtanulnak a nyíregyházi nyugdíjasok

Buzgón tanulmányozták a tanfolyam ismertető anyagát a nyíregyházi nyugdíjasok. A legtöbben azért jöttek el a tanfolyamra, hogy megismerjék azt a világot, amiben az unokáik manapság a legtöbb idejüket töltik. – Muszáj nekem is lépést tartani a fejlődéssel. Az nem lehet, hogy a dédunokám többet tudjon, mint én, és ne tudjak neki segíteni. Úgyhogy ezért jöttem el ide – mondta Molnár Sándor.

 

Simizhetik a táblagépeket

 

Összesen 15 órán keresztül ismerkedhetnek majd a nyugdíjasok többek között az internet, a táblagépek és az operációs rendszerek közötti átjárás tudományával. A cél, hogy fel tudják venni a digitális világ ritmusát és frissen tarthassák az elméjüket, ráálljon a kezük a számukra esetenként egzotikusnak tűnő műszaki ketyerékre.

További képekért kattintson a fotóra!

– Az elöregedett idős kezek nagyon nehezen tappolnak a táblagépeken, finom mozdulatokat nehezen hajtanak végre, de van segítségünk is, mert hárman tanítjuk őket – fejtette ki Szedi Szabolcs, a Magyar Telekom oktatója. Az egyik legnagyobb telefontársaságnak már nagy tapasztalata van az idősek oktatásában. Hét éve indították el az úgynevezett Tér-City programot, amelynek egyik elemeként országszerte több ezer nyugdíjast tanítottak az informatika rejtelmeire.

 

Önkormányzat: idősebbek is elkezdhetik

 

A szabolcsi megyeszékhelyen most a Digitális Nyíregyháza projekt keretei között tanulhatnak a szépkorúak, amit az önkormányzat is támogat. – Ma már az informatika nélkül, a számítógép használata nélkül senki nem lehet meg. Annyi minden történik az interneten, annyi lehetőség van rajta, hogy annak használata gyakorlatilag kortól független – hangsúlyozta Jászai Menyhért alpolgármester. Aki most kapott kedvet ahhoz, hogy az informatika világával megismerkedjen, azokat a Móricz Zsigmond könyvtárban várják. Itt adnak arról is felvilágosítást, hogy mikor lehet az idősek számára kifejlesztett számítástechnika-órákon részt venni.

Z. Pintye Zsolt

(Fotó: Szarka Lajos)