Cserediákok Nyíregyházán

Dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere vezette körbe a Városházán azt a kilenc diákot, akik egy nemzetközi diákcsereprogram keretében töltenek egy évet a városban. Véleménye szerint jó, hogy minél több a külföldi, legyen szó diákról vagy turistáról, hiszen az ország és a régió jó hírét viszik tovább saját hazájukba.

További képekért kattintson a fotóra!

– Mivel a világ számos pontjáról érkeznek ide diákok, ezért vihetik a városunknak, illetve a magyarság jó hírét. Egy évig vannak itt, ami hosszú idő, ez alatt megismerhetnek sok mindent, nemcsak Nyíregyházát, hanem Magyarország jó részét is. A programban részt vevő gyerekek angolul jól beszélnek és az oktatásuk is angolul folyik, ugyanakkor a magyar nyelvet is szeretnék elsajátítani, úgyhogy akik idejönnek, azok már eleve magyar funok. Ha ők Brazíliában, Olaszországban vagy Thaiföldön jó hírünket keltik, az mindenképpen jó Nyíregyházának – mondta az alpolgármester.

 

Fejleszteni a nyelvtudást

 

A diákok az egyik legnagyobb nemzetközi diákcsere-szervezethez csatlakozva érkeztek Nyíregyházára. A program fő célja, hogy egy tanév alatt megismerkedjenek a választott nemzet kultúrájával, továbbá hogy aktívan fejlesszék angol- és magyarnyelv-tudásukat. De az otthontól távol töltött idő a személyiségfejlődésükhöz is pozitívan járul hozzá – emelte ki Toldi Zsuzsa, az AFS Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei körzetének elnöke.

 

Nehéz a magyar

 

A diákok mindegyike jól érzi magát Nyíregyházán, kedvelik a magyar emberek mentalitását, de abban egyhangúlag értettek egyet, hogy a magyar nyelv nagyon nehéz.

– Nagyon-nagyon nehéz, de kihívás és meg akarom tanulni – mondja Raul, aki Brazíliából érkezett.

 

Még lehet jelentkezni

 

Az AFS-sel körülbelül 50 országba utazhatnak a középiskolás diákok, 3 hónap, fél vagy egy év időtartamra. A programban részt vevő diákok fogadócsaládoknál laknak és ugyanúgy járnak középiskolába mint otthon. A jövő tanévre vonatkozóan novemberben zárják le a jelentkezéseket.

Piszár Tünde

(Fotó: Trifonov Éva)