Csempészcigaretta – Negyvenmillió forint készpénzt is lefoglaltak Nyíregyházán

Csempészcigaretta – Negyvenmillió forint készpénzt is lefoglaltak Nyíregyházán
Fotó: Illusztráció

Ötvenezer doboz cigaretta és negyvenmillió forint készpénz került elő öt nyíregyházi garázsból és egy bérelt raktárépületből. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai a csempészcigaretta átadása közben érték tetten a nyíregyházi eladókat és a helyi orgazdát Budapesten, akik a fővárosban mintegy ötmillió doboz adózatlan cigarettát terítettek – közölte a hatóság.

 

A hatóság felvételein látszik, ahogy a pénzügyi nyomozók, illetve a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Bevetési Igazgatóságának járőrei a reggeli órákban ütöttek rajta a fővárosi garázson, ahol a nyíregyházi eladók a budapesti orgazdának éppen átadták az adózatlan dohányterméket.

Készpénz és illegális dohányáru Nyíregyházán

A bűnözőknél tartott házkutatásokon – további öt nyíregyházi garázsból és egy bérelt raktárépületből – ötvenezer doboz cigaretta és negyvenmillió forint készpénz került elő, olvasható a hatóság közleményében. A nyomozók találtak még húsz bontatlan, alsó kategóriás, úgynevezett „munkás” mobilt is, a hálózat tagjai ilyen, többnyire egyszer használt telefonokon tartották egymással a kapcsolatot. A NAV munkatársai a mintegy ötvenmillió forint értékű cigarettát, a szállításhoz használt járműveket, az illegális bizniszhez köthető negyvenmillió forint készpénzt és a mobiltelefonokat is lefoglalták.

Bevett módszer

A beszerzett bizonyítékok szerint a nyírségi nepperek körülbelül 500 alkalommal, fuvaronként tízezer doboz cigit szállíthattak Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből Budapestre. Bevett módszerük volt, hogy az illegális dohánnyal megrakott jármű előtt pár kilométerrel egy őrszem haladt, aki az esetleges ellenőrzésekre a mögötte közlekedőt időben figyelmeztetni tudta.

Költségvetési csalás

Az ügyben három személyt hallgattak ki gyanúsítottként, közülük ketten már letartóztatásban vannak. A NAV üzletszerűen, bűnszövetségben elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt nyomoz – áll a hatóság közleményében.