Csatornahasználati etikett – Rengeteg szemét kerül a csatornahálózatba Nyíregyházán

Csak tavaly négyszáz tonna hulladékot gyűjtöttek össze a csatornákban Nyíregyházán, ez a mennyiség rengetegnek számít ahhoz képest, hogy 120 ezren élnek a városban. A Nyírségvíz nagy hangsúlyt fektet a csatornahasználati illemtanra, több fórumon is próbálják felhívni a lakosság figyelmét a dugulások elkerülése érdekében.

A Nyírségvíz tapasztalatai alapján elmondható, sokan azt gondolják, hogy a szennyvízcsatorna egyben esővízcsatorna is. A szakemberek azonban kiemelik, hogy Nyíregyházán nem egyesített, hanem elválasztott rendszerű csatornarendszer működik. Ez azt jelenti, hogy külön csatornába vezetik el a szennyvizet és az összegyűlt esővizet.

Illegális bevezetés

Egy normális, átlagos, esőmentes napon nagyjából 20 ezer köbméter szennyvíz keletkezik a városban, ezt két telepen tisztítják. Egy extrém esős, viharos napon előfordult már az is, hogy 35–40 ezer köbméter szennyvíz is érkezett a telepekre. Ez azt jelzi, hogy nagyon sok esővíz kerül be illegálisan a szennyvízelvezető rendszerbe, amely ekkora mennyiséget viszont már nem képes továbbítani a csatornarendszerek átmérőjéből adódóan, illetve az átemelő szivattyú sem tud ilyen mennyiségű vizet kezelni, hiába mennek a nap 24 órájában.

Ezek a rendszerek alkalmasak a mindennapi keletkező szennyvizeknek az üzembiztos biztonságos elvezetésére, így lettek kialakítva az átemelő műtárgyakban lévő szivattyúk. Egy normál, esőmentes napon nem is találkozik a lakosság a szennyvízzel az utcákon és a közterületeken. Ez akkor fordulhat elő, amikor van egy nagy özönvízszerű zápor és az illegális bevezetett csapadék miatt pedig már a keveredett szennyvíz a mélyebben fekvő részeken, alagsorokban, pincékben, megjelenhet az utcákon, illetve a közterületen, amikor a csatornából kilépve ez a kevert szennyvíz megjelenik az utakon. Ez fertőzésveszélyes és kellemetlen is mind szagra” – nyilatkozta Krajecz András, a Nyírségvíz Zrt. nyíregyházi szennyvíz-üzemvezetője.

A szennyvízbekötéseket ellenőrzik a Nyírségvíz szakemberei, amikor átadnak egy-egy új házat és bár azok akkor szabályosak, utána történhet illegális rácsatlakozás – tette hozzá Krajecz András üzemvezető. Sokan azzal védekeznek, nem tudták, hogy ez egy illegális lépés vagy az előző tulajdonos is így csinálta, ezért is próbálja több felületen is tájékoztatni a lakosságot a Nyírségvíz.

400 tonna hulladék

De nemcsak az esővíz okoz problémát a csatornában, rengeteg oda nem való tárgy is belekerül, ami további komoly károkat és fennakadásokat okoz.

A hétköznapi működés során, ami belekerül a lefolyókból, mosdókagylókból, WC-ből, mosogatóból, azzal semmi probléma alapesetben nem lenne, viszont a szennyvíztisztító telepeken különböző gépi szűrőrácsokat alkalmazunk, hogy megvédjük a rendszereinket a dugulásoktól és a további meghibásodásoktól. Ha csak a tavalyi évet nézzük, több mint négyszáz tonna hulladékot fogtak ki ezek a gépi rácsok. Ez a hulladékmennyiség nagyon nagy számot jelent egy Nyíregyháza szintű városban. Mi ezt kiszűrjük, a lerakó telepre szállítjuk, ebből a 400 tonnából nagyon sok mindent találtak már a kollégák, legtöbb esetben a nedves törlőkendő, nedves popsitörlő, ami nem tud lebomlani ennyi idő alatt, hiába 1-1 típusra rá van írva, hogy lebomló, de ameddig a lakásból a szennyvíztisztító telepre eljut, ez lehet fél vagy 1-2 óra, addig nem képes lebomlani” – tette hozzá az üzemvezető.

A problémák okozói

Sok gondot okoz még a kisállatoktól származó alom is, ami egy kőalapú származék és dugulásokat eredményez. További bajt jelentenek még a zsírok, olajok, ételmaradékok a rendszerben, főleg akkor, amikor a nedves törlővel és az állatoktól származó alommal találkozik a csatornában. Az elmúlt időszakban rengeteg gumikesztyű és szájmaszk is került a rendszerbe. A Nyírségvíz üzemeltetési területén több mint ezerötszáz darab átemelő műtárgy működik, ez közel háromezer szivattyút jelent. Sok esetben van, hogy helyszínenként mindkét szivattyú meghibásodik az oda nem való tárgyak miatt. A folyamatos figyelőrendszernek köszönhetően sok esetben mire a lakosság érzékelné a problémát, addigra a Nyírségvíz már a helyszínen dolgozik vagy inkább már helyre is állítja azt – tette hozzá a nyíregyházi üzem vezetője. A társaság nagy hangsúlyt helyez a csatornahasználati illemtanra, a szemléletformáló programokba pedig az iskolákat is bevonják, így a diákok is ellátogathatnak a szennyvíztelepre, ahol megismerhetik a modern technológia működését.