Csapatépítő tréningen vesz részt a kancellár

Huszonegy állami felsőoktatási intézmény élére nevezett ki kancellárt október 31-én Balog Zoltán. Az emberi erőforrások minisztere a Nyíregyházi Főiskola kancellári tisztségével dr. Kvancz Józsefet bízta meg, aki korábban a Sóstói úti intézmény gazdasági igazgatója volt. A kancellár a hét elején vette át megbízólevelét Budapesten, és jelenleg is a szakminisztériumban tartózkodik továbbképzésen. Kvancz József a Híradónknak telefonos interjúban mondta el, hogy jelenleg csapatépítő tréninget tartanak a számukra, melyen egymással és az új feladatkörükkel is megismerkednek. Hozzáfűzte, a kancellárok kinevezésével a főiskoláknak és az egyetemeknek két vezetőjük lesz. A rektorok a tudományos munkáért, az intézményben folyó oktatásért és a kutatásért fognak felelni, a kancellárok pedig a működtetést, üzemeltetést, a gazdasági, jogi, közigazgatási, humánpolitikai ügyeket intézik majd. Kvancz József azt is elmondta, erre a szervezeti struktúrára Magyarországon és külföldön is számos példa található.

– Ez a fajta szervezeti struktúra felépítés nem idegen a magyar felsőoktatástól – mondta dr. Kvancz József. – Az állami felsőoktatáson túl volt már, aki ezt bevezette. Az egyházi területen ez évek óta működik hazánkban. Ugyanígy Németországban, Lengyelországban, Amerikában vannak ilyen példák, amelyeket figyelembe lehet venni.

Kvancz József azt is elmondta, a kinevezésétől számított 60 napon belül egy működtetési tervezetet kell benyújtani majd az intézmény szenátusának, ebben részletesen számot kell adnia az elképzeléseiről. Kvancz József ezt a tervezetet még idén, december 18-ig szeretné benyújtani a szenátusnak. A kancellár arról is beszámolt, hogy a Nyíregyházi Főiskola gazdasági helyzetének rendezésére 1,2 milliárd forint rendkívüli támogatást kap a szaktárcától. Erről még októberben végén született döntés. A Struktúraátalakítási Alapból összesen 7 milliárd forintot különítettek el 12 felsőoktatási intézmény megsegítésére. A források 75 százalékából a Nyíregyházi Főiskola a lejárt, de ki nem fizetett számláit fogja rendezni, a többit az elmaradt bérek kifizetésére, valamint az intézmény struktúrájának átalakításra fordítják.

Z. Pintye Zsolt