Csapadékos idő várható

 Időjárási helyzet Európában

Az Ural előterében és Franciaországtól nyugatra ciklon örvénylik, errefelé erősen felhős az ég, többfelé esik az eső, záporeső, északon néhol havazik. A leghidegebb északi területeken általában 3 és 9 fokig emelkedik a hőmérséklet. A délnyugat-európai ciklon hatására Portugália térségében pár fokkal lehűlt a levegő, délután általában 15, 25 fokot mérnek. A két ciklon közötti területen és Izland felett nagykiterjedésű magasnyomás húzódik, hatására derült vagy gyengén felhős az ég, számottevő csapadékról nem érkezik jelentés. A többórás napsütés mellett a Skandináv-félsziget déli részétől egészen a Fekete-tenger vidékéig enyhe az idő, többnyire 13 és 23 fok között alakul a maximumhőmérséklet. A legmelegebb Görögországban van, ott 30 fokot is mértek. A Kárpát-medencében eddig változékony időt okozó hidegcsepp délkelet felé helyeződik tovább, de vasárnap ismét ciklonális hatások érvényesülnek, többfelé alakul ki eső, záporeső, néhol zivatar.

Várható időjárás az ország területén vasárnap estig

A Duna-Tisza közén estig még sok lesz a gomolyfelhő, és főként ott fordulhat elő záporeső, néhol zivatar. Közben nyugat felől fokozatosan megnövekszik, megvastagszik a felhőzet, késő estétől egyre többfelé várható eső, záporeső. Vasárnap eleinte erősen felhős vagy borult lesz az ég, majd északnyugat felől felszakadozik, csökken a felhőzet, de estig délen és keleten több maradhat a felhő. Késő délután már inkább csak a Dunától keletre várható eső, zápor, helyenként zivatar. Éjszakára mérséklődik a légmozgás, vasárnap az északi, északnyugati szél a Dunántúl északi részén megerősödik. Zivatarok környezetében egy-egy viharos lökés is előfordulhat.
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 8 és 14 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 16 és 21 fok között alakul.

/MTI//

(Fotó: internet)