Csalók a katasztrófavédelem szakembereinek adják ki magukat

A csalók a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hatósági osztályára hivatkozva több céget, telephelyet, üzletet kerestek fel azzal, hogy hamarosan tűzvédelmi ellenőrzést tartanak a telephelyen, amelyhez bizonyos iratokat elő kell készíteni.

A magukat a katasztrófavédelem alvállalkozójának kiadó emberek az előzetes tájékoztatás után több helyen is megjelentek, és különféle tűzvédelmi berendezéseket, tűzoltó készülékeket adtak el, magasabb áron, mint amennyiért ezek egyébként beszerezhetőek.

A megyében eddig a Mátészalkai Járás területén történtek ilyen esetek.

[REKLAM]

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felhívja a figyelmet arra, hogy:

– A katasztrófavédelem munkatársai egyenruhában, szolgálati jelvénnyel felszerelve, illetve szolgálati igazolvánnyal, megfelelő dokumentumok birtokában járnak ellenőrizni.

– A katasztrófavédelem munkatársai soha nem forgalmaznak, vagy kínálnak eladásra tűzvédelmi eszközöket, berendezéseket és nem végeznek karbantartásokat.

– A katasztrófavédelem hatósági ellenőrzései alkalmával soha nem készpénzben kell kifizetni a bírságot.

– A bírságokat hatósági határozat állapítja meg, amelyek pecséttel, iktatószámmal vannak ellátva.

– Lehetősége van a katasztrófavédelem munkatársainak helyszíni bírságot is kiszabni, ilyenkor csekket adnak, amelyen a számlatulajdonos a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, amelynek a számlaszáma: 10023002-00283494-20000002.

– A csalók esetenként a katasztrófavédelem szóvivőire hivatkozva tévesztik meg az embereket, holott a katasztrófavédelem szóvivői nem szerveznek hatósági ellenőrzéseket.

– Az ellenőrzésekről a helyszínen jegyzőkönyv készül, amelynek egy példányát az ügyfélnek át kell adni. Minden esetben ragaszkodjanak az aláírt, lepecsételt jegyzőkönyvhöz az ellenőrzéseken!

– Az esetleg hiányzó iratok pótlása – a megszabott határidőn belül – nem kerül pénzbe.

– A hatósági ellenőrzéseket nem alvállalkozók, megbízott cégek végzik, hanem mindig a katasztrófavédelem képviselői.

– Ha bármilyen visszaélést tapasztal, kérjük, értesítse a rendőrséget!

A katasztrófavédelemnél rendszeresített egyenruha, jelvény és igazolvány itt érhető el.