Családok Éve – Nyíregyházán rendezték meg a Kárpátaljai Magyar Családok Fesztiválját

Június 9-én, szombaton rendezte meg a Kárpátaljai Magyar Családok Fesztiválját a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége és a Nagycsaládosok Országos Egyesületének nyíregyházi tagegyesülete, a NOE Családi Kör Egyesület.


A magyar-magyar találkozót Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár nyitotta meg a Sóstói Múzeumfaluban.

Kiemelte:

2018 a Családok Éve és így a családokról szól. Nagyon szeretnénk, hogy a határon túli magyarság is érezze ezt a fontos programunkat. Nagyon sok program és támogatás tudott elindulni idén januártól, akár a Köldökzsinór programon keresztül, így a gyermekeket, az édesanyákat, a családokat tudjuk segíteni. És szeretnénk, hogy ez az összetartozás, az identitás, a kultúra, a hagyományok mind-mind megjelenjenek ma.


További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Szarka Lajos

A megnyitón köszöntőt mondott Ágoston Ildikó önkormányzati képviselő is.

Elmondta:

Sóstógyógyfürdőn, a gyönyörű skanzenünkbe ma Kárpátaljáról érkeztek a Családok Éve jegyében a családok, a külhoni honfitársaink, aminek nagyon örülök, mert ízelítőt kapnak a mi Nyírségünkből, ebből a sóstói miliőből és környezetből. Én úgy látom, hogy hátizsákokkal már itt vannak a családok és ami nagyon tetszik, hogy többgenerációs családok érkeztek, szülők és nagyszülők is. És ami még kifejezetten tetszik, hogy az egész napos program alkalmával vegyes kulturális kavalkád lesz, a kárpátaljai magyarok is hoznak az ott őrzött kultúrájukból és az itteniből is láthatnak egy kicsikét.

A rendezvényen a család- és népesedéspolitikai helyettes államtitkár a családtámogatási eredményekről is szólt.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Szarka Lajos

Dr. Beneda Attila hangsúlyozta:

Május végéig már több mint háromezer igény érkezett a határainkon túlról a babakötvényre, illetve az anyasági támogatásokra, az ezzel kapcsolatos állampolgársági eljárásokkal együtt. Azt hiszem ezek a számok és ezek a kezdeményezések jól mutatják azt a sorsközösséget, amit a Kárpát-medence nemzete, az ott élők számára és különösen a magyarság számára ezek a lehetőségek jelentenek.

A magyar-magyar találkozón közel ezer, határon túli és hazai család vett részt, mondta Pataki János, a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének elnöke.

Jelen vannak vendégek az ország szinte teljes területéről, egyrészt tagszervezeteink tagjai jöttek el különböző helyekről, másrészt pedig Kárpátaljáról, tehát egész a Felső-Tiszától Beregszászig, Munkács, Ungvár, mindenhonnan jöttek fellépők is és tagszervezeti tagok is.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Szarka Lajos

Az eseményen igazi fesztiválhangulat volt, többen piknikeztek, de volt színpadi előadás, többek között zene, tánc és az érdeklődők az íjászattal is megismerkedhettek.

 

Dér Vivien