Családi program is a Mozdulj Nyíregyháza!

Január végétől április 5-éig a nyíregyháziakat újból várják a Mozdulj Nyíregyháza! ingyenes mozgásprogramjai. Egy-egy mozgásformával mindig a hét azonos napján várják az érdeklődőket. Tavaly szeptember végétől új programelemekkel is gazdagodott a népszerû tömegsport-lehetőségek sora.
A közösségi oldalon hétről hétre megjelennek azok a fényképek, ahol már az látható, hogy igazi közösséggé kovácsolódott társaságok járnak egy-egy mozgásformára. Ők már nemcsak sportolás alkalmával vannak együtt, hanem baráti összejöveteleket szerveznek, ami a Mozdulj Nyíregyházának! köszönhető. De nemcsak szerelmek és barátságok szövődtek a találkozók alkalmával, hanem arra is számos példa van, hogy a „mozduljnyíregyházásból” lett aktív sportolóvá a városlakó.

 

JÓL JÖN AZ ÖNVÉDELEM

 

Így van ez a szeptemberben indult apa-fia judo esetében is. A névvel ellentétben, nem csak a pasik ismerkednek a küzdősporttal hétfőnként.
Már hat óra előtt szép számmal érkeznek felnőttek és gyerekek a Kodály Zoltán Általános Iskolában zajló programra, ami az apa-lánya és anya-lánya judo megnevezést is felvehetné. Megérkezésemkor Stamusz Péter még civilben pakolgatja a szőnyeget a tornaterem padlójára, majd a legnagyobb tisztelettel magára ölti a ruháját. Gyakorlott mozdulattal tekeri körül a derekán a közel háromméteres fekete övet, melyen egy piros csík jelzi, hogy egydanos mesterrel van dolgunk. Péter büszkén meséli, hogy egyre többen járnak a foglalkozásokra. Míg az első turnusban csupán néhányan jártak ide hétfőnként, de mára lassan kevés a rendelkezésre álló tatami a csoportnak. Míg beszélgetünk, a gyerekek lépten-nyomon gyúrják egymást, nagy hangzavarral, az egyébként is visszhangos teremben. Szüleik türelmesen figyelik õket a szó szerinti kis padról.
Stamusz Péter azt is elmondja, hogy a foglalkozásokon elsősorban az önvédelemre helyezik a hangsúlyt, hiszen ennek tudják hasznát venni a gyerekek és a felnőttek. Arra is kitért, hogy szeptember óta tíz olyan kis tanítványa is van, akik úgy döntöttek, emellett a sport mellett teszik le a voksukat és heti több alkalommal, már a Kert közben edzenek, hogy elsajátítsák a sportág versenyzéshez szükséges fogásait és technikáit is. Már a nyelvemen van a kérdés, hogyan tartja kordában a csintalan gyerekeket, mikor elérkezettnek látja az idõt, hogy elkezdje a foglalkozást. Megáll a tatami közepén, kettõt tapsol, és ebben a pillanatban csend lesz. Szülők és gyerekek némán állnak egymás mellett a szőnyegszélen, felveszik az alapállást és kezdetét veszi a bemelegítés...

 

APA-FIÚ ÉS ANYA-LÁNYA

 

A csoport létszámát 20–25-re saccolom, és meglep, hogy nemcsak apa és fia, de kislányok és anyuka is van az edzésen. Bár a jelenlévők nem kívántak élni a rájuk szakadó népszerűség lehetőségével, de mûsoron kívül elmondták: nincs jobb alkalom ezeknél a foglalkozásoknál, hogy az eleven gyermekek szabad vegyértékeit lekössék. Ezek az összejövetelek családi programnak is kiválóak, hiszen együtt van szülő és gyerek, és nem mellékes a közös élmény sem, sőt apura is ráfér némi mozgás az egész napos meló után – hallatszik egy megjegyzés a tornasorból. Azt is megtudtam, hogy a résztvevők egy része nemcsak a judóra jár, hanem kipróbáltak már számos mozgásformát is, és legalább kettőre minden héten elmennek. Arra a kérdésre, hogy miért kedveltek a Mozdulj Nyíregyháza! programjai, a legtöbben az ingyenességre voksolnak.

Sipos Marianna