Családi közlekedésbiztonsági nap

Még az időjárás is kedvező volt ahhoz a családi naphoz, amelyet az egyik bevásárlóközpont parkolójában rendezett meg a Szabolcs- Szatmár- Bereg Megyei Baleset-megelőzési Bizottság. Szombat délelőtt folyamatosan érkeztek a gépjárművek és álltak fel a Közlekedési Hatóság mobil műszaki állomására, hogy a szakemberek meggyőződjenek az autó műszaki állapotáról. A teszt során olyan vizsgálatoknak vetették alá a gépjárműveket, mint egy műszaki vizsgán. Mindezek mellett ellenőrizték a világító,- és jelzőberendezéseket, a folyadékszinteket és a gépjármű és vezetőjének okmányait is.

Szikszai Tihamér, rendőr őrnagy, a Megyei Baleset-megelőzési Bizottság titkára a Nyíregyházi Televízió Híradójának azt mondta, a rendezvény elsődleges célja, hogy a megváltozott út és látási viszonyokra, közlekedési körülményekre felkészítsék a járműtulajdonosokat. Mindezek mellett fel szerették volna hívni a figyelmet arra, hogy a kellemes, tavaszi idő beköszöntével melegszik az aszfalt, és esedékes a téli gumik cseréje.

További képekért kattintson a fotóra!

Az ingyenes, figyelemfelhívó átvizsgálást minden tavasszal megrendezi a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Baleset-megelőzési Bizottság, hogy ezzel is segítse a gépjárművek tulajdonosait.

Amíg Türk Jolánék családi kisautóját a vizsgaállomáson tesztelték a szakemberek, addig elmondta, minden évben eljönnek és igénybe veszik azt, hogy ingyenesen megnézik az autót, hiszen nagyon fontosnak tartják a jármű műszaki állapotát.

A családi napon nem csupán a gépjárműveket, hanem a kerékpárokat is átvizsgálták a szakemberek.
A Közlekedési Hatóság és a Rendőrség munkatársai ellenőrizték a kerékpárok kötelező és ajánlott tartozékait, valamint a gumikat, fékeket is. Változás ezeknél a járműveknél, hogy a lámpa most már nem csupán a járművön, hanem annak vezetőjén is lehet. A bukósisak nem tartozik a kötelező tartozékok közé, de használata ajánlott. Aki pedig viseli ezt a biztonsági fejfedőt, lakott területen kívül 40 km/h sebesség helyett akár 50 km/h-val is tekerhet. A biciklik átvizsgálását a gyerekek is fontosnak tartották.

Azok a gyerekek, akiknek kerékpárja hibátlan állapotban vesz részt a közlekedésen, ajándékot kaptak. Az ingyenes állapotfelmérésen túl a családi napon a legkisebbek közlekedéssel kapcsolatos játékos vetélkedőkön is részt vehettek.

M. E.

(Fotó: Kohut Árpád)