Családbarát szülészet a Jósa András Oktatókórházban

Állami és európai uniós támogatásoknak köszönhetően, több lépcsőben újult meg a Jósa András Oktatókórház Szülészet és Nőgyógyászati Osztálya. A modernizáció nemcsak az épületrészt érintette, ahol az osztály működik, hanem a szüléshez kapcsolódó elvet is, így lett mára családbarát szülészet a nyíregyházi.

Az elmúlt 30 évben nagy változásokon ment keresztül a szülészet, ahol egyre inkább érvényesült az az elv, hogy a szülő nőknek ne egyedül kelljen átélniük gyermekük világra jövetelének élményét, hanem férjük és egész családjuk is részt vehessen az eseményen. A Jósa András Oktatókórházban erre van lehetőség, az osztály mára már családbarát lett.

– A családbarát elv azt jelenti, hogy egy szülés eseménye, amely egy természetes folyamat, ne egy elzárt tény legyen, amiben nem vehet részt csak a szülő nő, hanem egy olyan esemény legyen, ami várt, és a család is részt vehessen benne. A szülő nőnek sem volt jó élmény, hogy lefektették az ágyra és rákötöttek három gépet. Most ezzel ellentétesen felkelhetnek, bordásfal van, kapaszkodhatnak, külön fürdőt használhatnak. Kiemelném, hogy a Dunától keletre fekvő régiók közül nálunk van egyedül biztosítva az, hogy a szülés folyamán vízben vajúdást, vízben szülést vezessünk le – mondta el dr. Pap Károly, a Jósa András Oktatókórház Szülészet és Nőgyógyászati Osztályának osztályvezető főorvosa.

A főorvos hozzátette, öt új szülőszoba várja a kismamákat, amelyek egy négycsillagos szállodai szobának is megfelelnek. A szülést követően pedig 2-3 ágyas, klimatizált, saját fürdőszobával rendelkező, modern, teljesen berendezett kórtermekben lábadozhatnak. A főorvos azt is fontosnak tartja kiemelni, hogy ezekért a szolgáltatásokért nem kell se fizetni, se előjegyzést kérni, mindösszesen ki kell tölteni egy szülési tájékoztatót, amiben fel kell tüntetni a kismamáknak az igényeiket.