Csaknem kilenc százalékkal nőttek a keresetek, olcsóbb lehet a hitel
Csaknem kilenc százalékkal nőttek a keresetek, olcsóbb lehet a hitel

Az alapkamat kétszeri csökkentése augusztusban már éreztetni fogja kedvező hatását a hitelek törlesztőrészleteinek alakulásában. A változó kamatozású lakáshitelesek akár több ezer forinttal is kevesebbet fizethetnek havonta, ami a futamidő végén több százezer forint megtakarítást is jelenthet az ügyfeleknek. A kölcsönök törlesztését segíti az is, hogy folyamatosan emelkednek a keresetek: idén az első öt hónapban a bruttó és a nettó bérek is csaknem kilenc százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához viszonyítva – derült ki az M1 Híradójában.

Továbbra is a lakáshitelek iránt van a legnagyobb érdeklődés a bankoknál. Ez leginkább az alacsony kamatoknak köszönhető, amelyek augusztus 1-jétől újra csökkennek.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) ugyanis az elmúlt hetekben kétszer is faragott az alapkamat mértékén,

ami, immár hat tized százalék. A kamatvágások az új hiteleseket nem érintik, de azokat igen, akiknek változó kamatozású kölcsöneik vannak.

Egy átlagos, nyolcmillió forintos, tízéves futamidejű hitel törlesztőrészlete például két-három százalékkal is csökkenhet. Ez a változás mintegy kétszázezer ügyfelet érint kedvezően.

Az MNB utolsó két kamatcsökkentése elsősorban a változó kamatozású lakáshitelekben érezteti majd a hatását. Ezek törlesztőrészlete csökkenhet. Tudjuk a piaci statisztikákból, hogy a ma piacon lévő lakáshiteleknek az ötven százaléka még változó kamatozású, ezen ügyfelek élvezhetik majd a törlesztőrészlet-csökkenés hatását” – hívta fel a figyelmet Sándorfi Balázs, a Bankmonitor ügyvezetője.

A hitelek törlesztését segíti az is, hogy

a keresetek folyamatosan emelkednek.

Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár elmondta, korábban voltak olyan időszakok, amikor két számjegyű emelkedést mértek. A kedvező tendencia idén a koronavírus okozta gondok ellenére is folytatódott.

A legfrissebb adatok szerint

csaknem kilenc százalékkal nőttek a bruttó és a nettó keresetek az év első öt hónapjában az előző év azonos időszakához képest.

Ami különösen fontos, hogy a bérek vásárlóértéke is emelkedett, több mint öt százalékkal. Az adatok azt mutatják, hogy a pénzügyi szektorban, illetve az építőiparban emelkedtek az átlagosnál is jobban a keresetek.

Az államtitkár arról beszélt, hogy a vírus megjelenése után indított bértámogatásokat a kormány ősszel meghosszabbíthatja, ha azt a járvány kiújulása indokolná.

hirado.hu