Continental: Közös eredmény a 665 új munkahely

– Az emberek többsége a Continental névhez a gumiabroncsot köti és kevesen tudják, hogy nem ez a fő profilja, hanem a járműipari elektronika. Közel kétharmad részben olyan terméket gyárt, ami egy gépjárműben a biztonságot, az alacsony környezeti terhelést és a kényelmet jelenti – kezdte a beszélgetést az igazgató, aki hozzátette, Nyíregyházán a legnagyobb hányadban haszongépjárművekhez gyártanak légrugót, valamint kaucsukkeverő gépsoruk is van, amelynek segítségével összeállítják a felhasználási célnak megfelelő gumikeveréket.

 

Építkezés, növekvő kapacitás

 

A légrugó egyébként önmagában is egy különleges termék, hiszen piaca jelenleg is folyamatosan nő világszerte.
A kaucsukkeverék- és a járműipari légrugó gyártás technológiája nem nagy arányban kívánt több munkaerőt a jelenleginél, de a közelmúltban bejelentett beruházás már maga után vonta mindezt. A nyíregyházi üzemben új gépsorokat telepítenek, felújítanak egy csaknem négyezer négyzetméteres gyártócsarnokot, építenek egy új raktárcsarnokot, beindítják a hűtő-fűtő tömlők gyártását és növelik a légrugógyártás kapacitását is.
– Ez nekünk, vezetőknek is nagy kihívás lesz. Eddig elsősorban haszongépjárművek számára gyártottunk rugózási rendszereket, egészen más a személyautó-gyártó elvárás rendszere. Három műszakban kell majd folytatnunk a gyártást, úgy számoljuk, ez másfél, két év múlva történhet meg és felveszünk 600–650 új munkatársat is – hangsúlyozta az igazgató.

 

Nyíregyháza a leghatékonyabb

 

– A Continentalnak a világban 9 légrugógyára van és abban, hogy ez a beruházás Magyarországon valósulhat meg, több tényező is közrejátszott – folytatta. – Egyik ilyen, hogy a döntéshozók pontosan megvizsgálták, hol van a helye a nyíregyházi gyárnak, és ennek a telephelynek a hatékonysága hogyan viszonyul a világ másik pontján lévőjéhez. Mi is ismerjük, hogy milyen eredményeket produkál a többi gyár. Van belső verseny. Az egyik döntéshozó mégis úgy fogalmazott, hogy a nyíregyházi a leghatékonyabb gyár. Másrészt közrejátszott az is, hogy mit nyújt a város, milyen egyáltalán az infrastrukturális környezet. Az pedig köztudott, hogy az itteni főiskola magas színvonalú mérnökképzést nyújt, ráadásul januártól egyetem lesz, és olyan középiskoláink is vannak, amelyek biztosítják a megfelelő szakember-utánpótlást. Az pedig nem elhanyagolható tény, hogy a kormány és az önkormányzat is támogatta a beruházást.

Bruszel Dóra