„Citius, altius, fortius” – Városunk „sportos” emlékjelei

 A 2008-ban átadott olimpiai emlékfallal azon megyei sportolók elõtt tisztelegtek, akik olimpiai játékokon képviselték szûkebb hazájukat. A névsor idén is bõvül, hiszen Helebrandt Máténak sikerült kivívnia a riói olimpián való indulás jogát. Aki szeretné fotókon is látni egykori olimpikonjainkat, azoknak érdemes a Városi Stadion fõépületébe is ellátogatniuk, amelynek elsõ emeletén a képek elõtt nosztalgiázhat.

Ha már a Városi Stadionban vagyunk, akkor vessünk egy pillantást Kárpáti Anna fiatal atlétát ábrázoló szobrára (képünkön), amely a fõépület elõtt vár tekintetünkre. Az 1968-ban alumíniumból készült szobrot így jellemezte Koroknay Gyula: „Arcán fiatalos hetvenkedés, de értelmes, érdeklõdõ arc, teste vállban fejlett, s mozdulatai még esetlenek, de esetlenségében is van valami vonzerõ. [...] Erõteljes mozdulatok és vonalak uralkodnak a szobron, a felületek érdekesek, de finoman plasztikusak, s egyszerûen, természetesen vannak megmintázva”.
Még mindig maradjunk a stadionban, de már sétáljunk át a 2002-ben átadott új lelátó alatti helyiségekbe, ahol a város labdarúgó szakosztálya kapott helyet. Itt leplezték le 2005-ben azt az emléktáblát, amelyet a Nyíregyházi Vasutas Spartacus Sport Club azon játékosainak és vezetõinek állítottak, akik az 1979–80. évi bajnoki idényben kivívták az élvonalban való szereplés jogát. Reméljük, hogy ezt a szép eredményt az idei bajnokságban csatába induló focistáink is ki fogják vívni!
A sportos emlékjelek sora az állatparkban zárul, ahol az állatos szobrok mellett egy futókat ábrázoló szoborkompozíció is felfedezhetõ. Az állatokon kívül érdemes erre az alkotásra is egy futó pillantást vetniük a parkba látogatóknak.

(Szerzõ: Ilyés Gábor helytörténész, www.emlekjelek.hu)