Ciki a cigi – Egészségfejlesztési szakági értekezletet tartottak
Egészségfejlesztési szakági értekezletet tartott a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya.

A szűrési programokon túl a dohányzást megelőző hordozható érintőképernyős számítógép és demonstrációs bábu bemutatása volt, melyet a megyei tisztifőorvosnak adott át a kormánymegbízott.

Világszintű problémával állunk szembe, amikor a dohányzás visszaszorításáról beszélünk.

– fogalmazott köszöntőjében Dr. Szabó Tünde:

Hiszen 1,3 milliárd ember dohányzik a Földön.

Az ellene való harcot fiatal korban kell elkezdeni.

A halálozási statisztikában évente 35 ezer ember halálozásáért felelős egyértelműen a dohányzás. Ezt természetesen csökkenteni kell, hiszen ez elkerülhető halálok. A dohányzás káros hatásairól való tájékoztatás, és az, hogy ezt a gyerekek megismerjék egyfajta egészségtudatosságot alakít ki bennük. Nem akarnak majd megbetegedni, és ennek az információnak az átadása rendkívül fontos.

Rákos megbetegedéseket, keringési és szívproblémákat, agyi katasztrófákat is okozhat a dohányzás. A dohányfüst és a nikotin többféle rákkeltő anyagot tartalmaz, pszichés és testi függőséget okoz.

Az eszköz átadása alkalmával így fogalmazott Román István kormánymegbízott:

Nagyon fontos feladat, hogy odafigyeljünk a fiatalokra, és azokat a káros szenvedélyeket, amelyeket lehet csökkenteni vagy megelőzni, abban közreműködjünk. Ez a program is erről szól, melyben a kormányhivatal is részt vesz. A megye iskoláiban szeretnénk ezekkel az eszközökkel olyan kampányt folytatni, együttműködve nyilvánvalóan az intézményekkel, mely a fiataloknak felhívja a figyelmét arra, hogy bizony ez egy veszélyes dolog.

Az elsődleges prevenció a legcélravezetőbb a szenvedély kialakulása kapcsán, de működik leszokást segítő program is. Sajnos nagy százalékban vallják kezdő vagy rendszeres dohányzónak magukat a 18 éven aluliak. Bár a tendencia csökkenést mutat, továbbra sem tartják túlzónak a szakemberek azt a demonstrációs bábut, a beteg testet, mely több amputáción is átesett már.

A prevenciós szintekben nem csak a megelőzésen van a hangsúly, hanem a már meglévő szenvedélybetegségeknek a csökkentésén. Ez elég nehéz téma, hiszen a dohányzás egy szenvedélybetegség és függőséget okoz. Éppen ezért kell a fiatal korosztályt megcélozni, hogy ez a szenvedélybetegség ne fejlődjön ki.

- fogalmazott a tisztifőorvos.

Fontos a fiatalokkal megértetni, hogy a dohányzás nemcsak megrövidíti az életet, de csökkenti az életminőséget is. A Kormányhivataltól átvett Ciki a cigi programhoz kapcsolódó eszközöket, a hordozható érintőképernyős számítógépet a Népegészségügyi Főosztály szakemberek támogatása mellett, a Tankerületek közreműködésével juttatja el óvodákba, általános és középiskolákba.

Kapcsolódó galéria

Ciki a cigi program