Cigarettacsempészeket fogtak a pénzügyőrök
Fotó: Illusztráció

Költségvetési csalás minősített esete miatt emelt vádat az ügyészség négy ukrán férfi ellen, akik két hete, a zöldhatáron, a hátukon cipelve több, mint 8000 doboz cigarettát csempésztek az országba.

A négy férfit ismeretlen társuk bírta rá arra, hogy fejenként 30.000 forintért cigarettát juttassanak át a zöldhatáron, Magyarországra. A vádlottak a megállapodásnak megfelelően 2022. május 18-án, sötétedés után, a határ ukrán oldalán találkoztak megbízójukkal, akitől átvettek 12 csomagot, melyekben több mint  8000 doboz magyar adójegy nélküli cigaretta volt.

Egy általuk nem ismert, símaszkot viselő férfi vezetésével Beregdaróc térségében a zöldhatáron keresztül bejutottak az ország területére, azonban rövid időn belül a pénzügyőrök elfogták őket. Ekkor a hátukon cipelt kartondobozokat eldobálták.

A lefoglalt cigaretták után, törvényes behozatal esetén, közel 14 millió forint közterhet kellett volna megfizetni vám, jövedéki adó és általános forgalmi adó adónemekben.

A büntetlen előéletű vádlottak beismerték a bűncselekményt, ezért az ügyészség velük szemben - tárgyalás nélkül - végrehajtásában felfüggesztett börtönbüntetés kiszabására tett indítványt.

 

Forrás: Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség