Célegyenesben az NYVSC a sakk NB. I-ben!

A Nemzeti Csapatbajnokság első osztályában megyénket az NYVSC képviseli. Az NB. II. tavalyi megnyerésével az első osztályba feljutó nyíregyházi együttesből volt távozó, volt érkező, a csapat összességében erősödött, mind sakktudásban, mind csapatszellemben, harciasságban.

– A bajnokság közepén már körvonalazódott, hogy az első osztályban debütáló csapat éremre esélyes, csupán annak a színe volt kérdéses. Március 20-án az utolsó előtti forduló lebonyolítására került sor, a hazaiak a Budapestről tartalékosan érkező HÜSI csapatát fogadták. A 12 tábla mellé asztalhoz ülők értékszámát tekintve a hazai győzelem borítékolható volt, hiszen a nyíregyházi csapatban 3 nemzetközi mester és 3 FIDE mester is harcba szállt – tájékoztatta szerkesztőségünket Jan Petrosz.

Már 2 óra játék után voltak eldőlt partik, a 76. évében járó Szulics Imre döntetlenül végzett a fővárosi Dr. Jónás Dáviddal, de két hazai győzelem is született.

Ahogy teltek az órák, a vendégek sorra vesztették a partikat. A játékidő hatodik órájában ért véget az utolsó parti, az NYVSC nemzetközi mestere, Barátosi Dániel nem tudta a zárt állásban érvényesíteni gyalogelőnyét, kénytelen volt döntetlenre adni a partiját. Ez volt a vendégek második fél pontja, beállítva a 11-1-es végeredményt, ugyanis a hazaiak a többi tíz partit mind megnyerték, nyert Ardelean Gyuri, Varga Péter, Orosz Róbert, Anghelus Gabriel, Borsavölgyi Tamás, Rácz Zoltán, Varga Marcell, Hibján Tamás, Blahota Marcell és Dankulinec Júlia is!

A bajnokság vége előtt az NYVSC ezzel a pompás győzelemmel a 2. helyen áll, az első helyet még birtokló fővárosi Hóbagoly csapata már befejezte a bajnokságot, 58,5 pontot ért el, míg az NYVSC eggyel kevesebbet játszott, április 10-én még Szegedre utazik, és ha meglévő 53 pontjához az utolsó meccsen a lehetséges 12-ből legalább 6 pontot szerez, az NB.II. megnyerése után az NB. I-ben is bajnokságot nyer, megelőzve a még élen álló Hóbagolyt! A harmadik hely várományosa DVTK, de jó véghajrával a Kőbánya is begyűjtheti a meleg fénnyel csillogó bronzérmeket.

Az NB.II-ben az NYVSC II. és a Nyíregyházi Egyetem a legerősebb csapatokkal játszott, az egyetemisták a leendő bajnokkal, Edelénnyel, az NYVSC „fiókcsapata” pedig a román és szlovák mesterekkel megerősített Szirmabesenyővel. Mindkét csapatunk papírformaszerű vereséget szenvedett, a kiesés szele azonban egyiket sem legyintette meg, az NYVSC. II.  a 8. helyen, az egyetemisták a 9. helyen állnak, a kieső helyen valószínűleg a Debreceni Sakkiskola II. fog végezni.

Kapcsolódó galéria

Célegyenesben az NYVSC a sakk NB. I-ben!