Cápasi érkezett a Nyíregyházi Állatparkba

A Carcharias tauratus, vagyis homoki tigriscápa a mérsékelt, illetve a szubtrópusi tengerek partokhoz közeli vizeiben honos, a felszíntől mintegy 200 méteres vízmélységig találkozhatunk vele. A hímek átlagos testhossza 2,2, illetve 2 és fél méter, a nőstények mérete eléri a 3,2 méteres hosszúságot is. A homokos aljzat felett vadászik halakból, lábasfejűekből álló táplálékára.

 

Cápatámadás

 

Az emberre is veszélyt jelent, sok cápatámadás történt, melyért ezt a ragadozót teszik felelőssé. Elevenszülők, a nőstény kilenc hónapos vemhesség után egy, legfeljebb két, 70–80 centiméteres ivadékot hoz világra. Az utódok alacsony számát a méhen belüli kannibalizmus okozza, a fejlettebb embrió ugyanis gyakran megeszi a fejletlenebbeket.

 

Varsóból Nyíregyházára

 

A ragadozó igen különleges módon került a szabolcsi megyeszékhelyre. A két méter hosszú, 5 esztendős hím állat ugyanis kinőtte lengyelországi lakóhelyét.

További képekért kattintson a fotóra!

A Varsói Állatkert akváriumának szakemberei szerettek volna minél előbb egy kényelmesebb helyet biztosítani a ragadozó számára, így esett a választásuk a Nyíregyházi Állatparkra, ahol az 500 ezer literes medencében vígan lubickolhat majd a csúcsragadozó.

 

Nehezen szaporodik

 

Nyíregyházán, az Ócenáriumban egyébként már él egy példány a homoki cápából, ő azonban nőstény, így a park munkatársai nagyon megörültek, hogy párt találtak a ragadozónak. Általában a cápák tenyésztése nem egyszerű feladat, főleg a méretük és a szükséges medenceméret miatt. – Évekig gondolkodtunk azon, hogy melyik fajt lenne jó tenyészteni, hiszen a lehetőségeink korlátozottak és végül a homoki tigriscápa mellett döntöttünk mint egy ritka és nehezen szaporodó faj, és nagyon bízunk abban, hogy fogságban elsőként sikerül homoki tigriscápát szaporítanunk – mondja Varga Attila, a Nyíregyházi Állatpark Ócenáriumának vezetője.

 

Speciális cápaszállítás

 

Az állat áthelyezése új otthonába nem volt teljesen zökkenőmentes, ugyanis a lengyel szakemberek nem vállalták a cápa kifogását, így az sokáig húzódott. A Nyíregyházi Állatpark munkatársai valamivel könnyebb helyzetben voltak, mivel már évekkel ezelőtt kifejlesztettek egy egyszerű, de nagyon praktikus szerkezetet, amelynek segítségével a cápákat ki lehet emelni az akváriumból. A 48 órás útra készítettek egy speciális szállítótartályt, amely attól különleges, hogy a benne lévő víz változó paramétereit ellenőrizni és szabályozni lehet, ezáltal biztosítva a megfelelő körülményeket az állat szállításához.

 

Ráják ajándékba

 

A nyíregyházi szakemberek természetesen nem mentek üres kézzel lengyel kollégáikhoz. A csúcsragadozóért cserébe négy ománi tehénorrú ráját ajándékoztak lengyel barátaiknak. A homoki tigriscápa tegnap a délutáni órákban foglalta el új otthonát a Nyíregyházi Állatpark akváriumában, s láthatóan jól érzi magát.

Piszár Tünde

(Fotó: Szarka Lajos)