Cantemus-sikerek

 

Július 20-án a Cantemus és a Pro Musica Kórus tagjai három és fél hétre elindultak Japánba és Dél-Koreába. Az énekesek a szigetországban 14 hangversenyen és bemutató szemináriumokon vettek részt. A Cantemus Kóruscsalád tagjai idén 24. alkalommal utaztak a felkelő nap országába, ahol a 40 tagú küldöttséget szinte sztárként kezelték. A fellépések nagy koncentrációt igényeltek az énekesektől.

 

40 mű kotta nélkül

 

Szabó Dénes, a Nemzet Művésze, Kossuth,- és Liszt-díjas karnagy elmondta, egy „világrekordot” is felállítottak, hiszen az egyik vasárnapra a nagy érdeklődésre való tekintettel két koncertet terveztek a szervezők. Az egyiket kettőtől, a másikat öt órától. Szabó Dénes elmagyarázta, minden hangverseny két félidőből áll. 45 percet 15 perc szünet követ, majd ismét 45 perc éneklés. Az énekeseknek ezt követően volt egy kevés szabadidejük, majd visszaöltöztek az első félidős egyenruhájukba, eltelt 45 perc, megint átöltöztek és jött a következő 45 perc. A karvezető hozzátette, hogy ne legyen unalmas a gyerekeknek a négy órányi koncert, ezért két külön műsort adtak elő. Ez több, mint negyven mű volt, amit kotta nélkül énekeltek.

 

A távol-keleti turné után nyíregyházi fellépések

 

Az énekkar tagjai a Japán turné után Dél-Koreába repültek, ahol szintén hangversenyeken kápráztatták el a helyieket. Az énekkar tagjai szombaton érkeztek meg Nyíregyházára. A több, mint három hetes utat azonban még nem pihenhetik ki, hiszen augusztus 15-én veszi kezdetét a szabolcsi megyeszékhelyen a XI. Cantemus Nemzetközi Kórusfesztivál és karvezetői mesterkurzus. Az első előadás hétfő este, a Magyarok Nagyasszonya Római Katolikus Társszékesegyházban lesz. A kurzusnyitó hangversenyen a Cantemus Kóruscsalád tagjai lépnek fel. A jótékonysági hangverseny kedvezményezettje a Jósa András Kórház Gyermekrehabilitációs Osztálya. Kedden a Nyíregyházi Zsinagógában lép fel a Napsugár Gyermekkar, valamint török és tajvani kórusok. Augusztus 17-én, szerdán, a Megyeháza Dísztermében és a Kodály Zoltán Általános Iskolában hallhatják a dél-koreai és tajvani kórusokat, csütörtökön 12 énekkar részvételével folklór est lesz a Kossuth téren. A gálakoncertere augusztus 20-án, szombaton 19 óra 30 perctől kerül sor a Continental Arénában. A hangversenyek mellett a hét folyamán karvezetői mesterkurzusok is lesznek a szakma képviselőinek.

ME.