Cantemus Kórusbérlet - Imádság

Közreműködnek: Cantemus Vegyeskar, Pro Musica Leánykar, Szabolcsi Szimfonikus Zenekar, Obbágy Márta és Obbágy Anna (zongora), Matuz István (fuvola), Onczay Csaba (gordonka), és Baranyay László (zongora). Vezényelnek: Szabó Dénes és Szabó Soma karnagyok.

Időpont: március 2. 18 óra

Igor Sztravinszkij Zsoltárszimfóniáját talán nem szükséges bemutatni a komolyzene kedvelőinek. Az Oroszországban született zeneszerző a XX. századi európai zene egyik legnagyobb hatású, legsokoldalúbb, legtöbbet vitatott úttörő egyénisége. Bár termete kicsiny és törékeny volt, munkabírása ugyanakkor vég nélküli. Az 1930-ban írt műve a balettzenéi mellett a legismertebbek közé tartozik, korábbi zenekarai után meglepően nagyszabású. A 38. 40. és 150. zsoltár szövegét használta fel a szerző egy amerikai megrendelésre, „legyen népszerű” – mondták. Az lett. Az ajánlása is sokat mondó: „Isten dicsőségére”. A művet a Szabolcsi Szimfonikus Zenekar és a Cantemus Vegyeskar adja elő. Zongorán közreműködik Obbágy Márta és Obbágy Anna, vezényel Szabó Soma.

Az est másik szerzője Gyöngyösi Levente, akinek „In te, Domine, speravi” kantátájának ősbemutatójára tavaly került sor a Művészetek Palotájában. Ha Sztravinszkij a Zsoltárszimfóniát felkérésre írta, Gyöngyösi műve ajándék, nincs mögötte semmilyen kérés. Szabó Dénes 70. születésnapjának köszöntésére és a 71. zsoltár szövegére íródott. Ahogy a MÜPA-ban, itt Nyíregyházán is az ajándékozott karnagy vezényli majd a Pro Musica Leánykart és a közreműködőket, akik között természetesen ott vannak Szabó Dénes egykori – ma már Kossuth-díjas – zenész osztálytársai is. Fuvolán Matuz István, gordonkán Onczay Csaba, zongorán pedig Baranyay László segítik a produkciót.

Bérlettel nem rendelkezőknek, jegyek 2500 Ft-os áron vásárolhatók a Cantemus kórusirodán vagy online az eventim.hu oldalon.

(Fotó: archív)