Cafeteria változások és következmények

Idén a béren kívüli juttatások adóterheit nagymértékben módosították, ami kissé bonyolulttá tette a rendszert. A szigorítás annyiban lényeges, hogy akik 200 ezer forintnál magasabb összeget kapnak, az összeg feletti részt csak SZÉP-kártyán vehetik kedvezményes adózással igénybe. Ezen felül az adómentes juttatások körét bővíti a lakáshitel-támogatás, ami nagyban megkönnyíti a lakást vásárlók terheit.

 

KÉT FONTOS VÁLTOZÁS

 

– Évi 200 ezer forintig (16,6 ezer forint havonta) a béren kívüli juttatások közterhei nem változnak, a juttatás értékének 1,19-szerese után 16 százalék szja-t és 14 százalék eho-t, összesen 35,7 százalék közterhet kell fizetni.

– 200 ezer és 450 ezer forint között azonban a 35,7 százalékos adóterhelés csak a SZÉP-kártyák esetében marad fent, az egyéb béren kívüli juttatásokat 51,17 százalékos közteher illeti. (A juttatás értékének 1,19-szerese után 14 százalék eho helyett 27 százalék eho-t kell fizetni, ehhez jön a 16 százalék szja).

[REKLAM]

Az elfogadott adóváltozás valóban a SZÉP-kártya, illetve az adómentesen nyújtható lakáscélú támogatás népszerűségének kedvezett. A 2014-ben igénybe vett béren kívüli juttatások megoszlásánál az Erzsébet-utalvány állt az első helyen, ami ebben az évben még mindig éllovas. Ugyanakkor a SZÉP-kártya is egyre felkapottabb, mivel az idei módosítások miatt a béren kívüli juttatások egyéb elemeiről sokan áttértek a SZÉP-kártyára. Népszerűségének másik oka, hogy nagyon sok helyen felhasználható, több szolgáltatás igénybe vételére alkalmas, és évről évre nő az elfogadóhelyek listája.

 

TAROLT A LAKÁSHITEL-TÁMOGATÁS

 

A másik nagy cafeteria-sztár az adómentes lakáshitel-támogatás, amivel meglepően sokan éltek idén. Az MKB Banknál több mint száz ügyfél közel félezer munkavállalója élt ezzel a lehetőséggel, de az FHB Banknál is nőtt az erre vonatkozó együttműködési megállapodások száma, és a jövő évre is hasonló eredményekre számítanak. Az OTP Bank OTP ADLAK néven vezette be a piacra a lakáshitel cafeteria szolgáltatását, amely azóta mintegy 2600 munkavállalónak folyósított támogatást. Ezen felül 4000 kisvállalattal kötött szerződést a pénzintézet a szolgáltatás nyújtására, esetükben 2000 munkavállalónak folyósítottak támogatást. Ebben szerepet játszhat a devizahitelek körüli médiadömping is, de főképpen az adómentesség miatt választották sokan ezt a béren kívüli juttatási formát.

Sz. T.

(Fotó: internet)