C-vitamin egész évben

Nem akarok adagokról írni, hiszen nem tisztem, megteszik ezt helyettem személyre szabottan mindenkinek az orvosok, Szent-Györgyi Albert születési évfordulójának másnapján azonban szólnunk kell a vízben oldódó vitamin jelentőségéről. A Nobel- és Kossuth-díjas magyar orvos, biokémikus még Groningenben elkezdett és Magyarországon folytatott sejtlélegzéssel kapcsolatos kutatásai során jutott el a C-vitamin elkülönítéséhez. Rájött arra, hogy az anyag a citrusfélékben és a mellékvesékben fordul elő. A legenda szerint Szent-Györgyi nem kedvelte a paprikát, ezért kísérletnek vetette alá, és közben megállapította, a szegedi fűszerpaprika sokkal több C-vitamint tartalmaz, mint a nehezen beszerezhető citrusfélék.

[REKLAM]

Később kimutatta, az újonnan felfedezett anyaggal gyógyítható a tengerészek betegsége, a skorbut. Ekkor az „anyag” megkapta a végleges nevét, aszkorbinsavként vált ismertté. Mivel az emberi szervezet képtelen arra, hogy előállítsa a C-vitamint, ezért azt kívülről kell bevinni. Ezt megtehetjük természetes úton, zöldségekkel és gyümölcsökkel, de ha úgy adódik, szedhetünk megbízható forrásból származó táplálékkiegészítőket is. A fontos vitamin fokozza az immunrendszer működését, elősegíti a vas felszívódását, és megvédi a bonyolult emberi testet a komoly betegségektől is.

A természetes C-vitamin megtalálható a citrusfélékben, a bogyós gyümölcsökben, a paprikában, de még a burgonyában is. Sokan azonban a csipkebogyóra esküsznek. A belőle készült teát viszont nem szabad forrázással készíteni, hiszen figyelembe kell venni azt, hogy a C-vitamin 40 foknál megsemmisül. Célszerű hideg vizes áztatással elkészíteni a savanykás ízű üdítőt, amit mézzel ízesítve még egészségesebbé tehetünk.

Mikita Eszter

(Fotó: internet)