Búzából ropogós kenyér

 

Arattak, szeleltek

 

Térkép alapján, portáról portára jártak a látogatók a Sóstói Múzeumfaluban, közben azokba a munkafolyamatokba kapcsolódtak be, amelyek eredményeként a learatott búzából ropogós kenyér lesz. Baloghné Szűcs Zsuzsanna muzeológus elmondta, a búza aratása az új kenyér első mozzanata. Ahhoz, hogy az új kenyér elkészüljön: sarlóval aratták a látogatók a gabonát, aztán a marokszedést is kipróbáltatták velük. Miután elkészült marokszedéssel a kéve, cséphadarással nyerték ki a búzaszemeket a vállalkozó kedvű látogatók.

További képekért kattintson a fotóra! (Fotók: Szarka Lajos)

 

Pecsét a térképre

 

A munkavégzés, feladatteljesítés után mindenki pecsétet kapott térképére – így tudták végigkísérni a kenyér élettörténetét. Az őrlés előtt kiszelelték a csépelt gabonát, majd a tiszta magokat két malomkő között őrölték meg. Végül egy másik helyszínen tésztát dagasztottak. A játékos munkafolyamatok végén pedig ropogós kenyeret kóstolhattak az érdeklődők. A rendezvényen részt vettek a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara munkatársai, ők több száz kiscipót osztottak a Magyarok Kenyere program keretében.

Dér Vivien