Büszkék vagyunk rájuk!
Hazaérkezett a riói paralimpiáról Veres Amarilla. A kerekesszékes vívásban bronzérmes sportolót valamint Helebrandt Mátét az olimpián 28. helyen célba érő atlétát is köszöntötték ma a Városházán. Mindkét sportoló élete legjobb teljesítményét nyújtotta, és méltón képviselte Nyíregyházát.

 Kedden landolt Ferihegyen a magyar paralimpiai csapatot szállító repülőgép, mely Rióból tért haza. A mieink 18 érmet szereztek, ebből egyet Veres Amarilla, az NYVSC kerekesszékes vívója. Csapatban a párbajtőr versenyben a harmadik helyen zártak. Őt és az olimpián gyaloglásban egyéni csúccsal a 28. helyen végző Helebrandt Mátét is köszöntötte Nyíregyháza polgármestere, valamint megajándékozta a felkészítő edzőket és a családtagokat is, akik nélkül nem érhették volna el a sportolók ezeket az eredményeket.

- 2012-ben adtuk át a kerekesszékes vívó termet, és akkor sokan nem értették a döntést. Rövidesen az atléták is egy új centrumban készülhetnek, azaz az önkormányzat igyekszik megteremteni a hátteret, de ezek az eredmények a versenyzők és edzőik munkájának köszönhetők - mondta Dr. Kovács Ferenc polgármester.

Helebrandt Máté számára nagyon sikeres volt a szezon. Az olimpia mellett magyar bajnok lett egyéniben és csapatban is, valamint megnyerte a Szuper Ligát. Kacérkodik a gondolattal, hogy a jövő évi VB-n a 20 helyett 50 km-en áll rajthoz.

- Londonban voltam életem első olimpiáján, ott lesz a VB. Olyan az időjárás és a pálya, hogy elképzelhető, hogy a hosszabb távon állok majd rajthoz - mondta Helebrandt Máté atléta.

Veres Amarilla élete első paralimpiáján vehetett részt, és egyéniben ötödik, csapatban harmadik lett. 44-43-nál ő vitte be a győztes tust.

További képekért kattintson a fotóra!

- Csak a szakmára gondoltam, amit az edzők kintről mondtak. Bár egyéni verseny, mi csapatként dolgoztunk végig, és tudtam, hogy meg tudom csinálni. Sikerült, aminek nagyon örülök – mondta Veres Amarilla, kerekesszékes vívó.

Edzője szerint egyéniben is előrébb végezhetett volna versenyzője, de indokolatlanul sok figyelmeztetést kapott.

- A négy közé jutásért az ukrán ellenféllel szemben hat lapot, és ezzel öt büntetőpontot kapott Amarilla, jellemző, hogy a csapatversenyben később az összes mérkőzésén mindössze kettőt. Valamiért most ennek így kellett lennie, de azért dolgozunk, hogy Tokióban itt is előre lépjünk - mondta Pákey Béla edző.

A sportolók most rövid pihenőt kapnak, majd kezdődik a felkészülés a következő szezonra.

Dankó László

(Fotó: Szarka Lajos)